Ict-personeel vormt bedrijfsrisico

Volgens Amerikaans onderzoek in opdracht van het ministerie van defensie vormen ict'ers 'veiligheidsrisico's van binnenuit'.

Ict'ers zijn vaker dan gemiddeld introverte mensen. Introverte mensen zijn vaker dan gemiddeld stressgevoelige mensen. Bovendien zullen ze, als de situatie uit de hand dreigt te lopen, pas in een laat stadium aan de bel trekken. Waar een extravert iemand bij de eerste tegenslag verzucht dat hij het zo moeilijk heeft, kropt een introverte medewerker het op. Tot uiteindelijk een ontploffing volgt en wie weet dan precies waar die ict-techneut mee bezig was? Dit profiel schetsen de hoogleraar klinische psychologie (en voormalig CIA-medewerker) Eric Shaw en psychiater Jerrold Post in een rapport voor het Amerikaanse ministerie van defensie, die wilde weten welke dreigingen van binnenuit zij kon verwachten. Omdat onze afhankelijkheid van computers steeds groter wordt, neemt de dreiging toe, meent het duo.

Benjamin Niemeijer, psycholoog en coach, herkent er wel iets in: "Het zit ingewikkelder in elkaar. Ict'ers zijn vaak geneigd problemen cognitief te benaderen en hebben meer moeite op gevoelsniveau vast te stellen wat er speelt. Het gevolg kan zijn dat je besluitvorming daardoor minder adequaat verloopt en dat je inderdaad te laat bent."

"Het beeld dat de onderzoekers schetsen is ouderwets", vindt Janine van der Zwaag, recruiter bij ict-dienstverlener Accenture. "Vijftien jaar geleden waren ict'ers voornamelijk introverte mensen, maar dat is niet meer zo. Ik zie dat er in de opleidingen ook veel aandacht is voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden." Ze heeft een punt: de heren blijken zich inderdaad te baseren op een grootschalig onderzoek onder ict'ers uit 1991.

Test- en organisatiepsycholoog Daniëlle Seelen van psychologisch adviesbureau Ltp: "Het principe van Shine stelt dat mensen kiezen voor beroepen die van nature bij ze passen. Ict'ers die alleen op een kamertje aan de slag moeten, zullen inderdaad vaker introverte mensen zijn." Toch schat Seelen dat het afbreukrisico meevalt. "Als je als leidinggevende regelmatig met de medewerker om de tafel zit, kun je dit soort verschijnselen tijdig ondervangen."

Herken jij jezelf of je collega's in het hier geschetste profiel? Of juist helemaal niet? Mail ons je reactie op

computable.lezers@bp.vnu.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-09T13:56:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.