IT-bedrijven wagen sprong naar beurs

IT-bedrijven Datelnet en Newconomy gaan spoedig alsnog naar de beurs. Met de beursgang negeren beide bedrijven de heersende onrust rond technologie-fondsen op de financiële markten.

Vorige week nog besloot Newconomy voorlopig af te zien van een beursgang, vanwege het door de mislukte beursgang van World Online en de klappen op de Nasdaq sterk verslechterende beursklimaat voor bedrijven in de 'nieuwe economie'.
Datelnet, een leverancier van netwerk- en communicatie-diensten, heeft gisteren vervroegd notering aan de beurs aangevraagd. De inschrijving opent al aanstaande vrijdag. De officiële notering op de beurs volgt op 19 april. De verwachte prijs-bandbreedte loopt van 13,75 tot 15,50 euro.
De inschrijvingsperiode voor nieuwe aandelen in Internet-participatiemaatschappij Newconomy begint vandaag en sluit waarschijnlijk een week later, op woensdag 19 april om 16.30 uur. Daags daarna zullen de definitieve prijs, het definitieve aantal aandelen en de toewijzing worden aangekondigd. Ook op 20 april moet het bedrijf een notering krijgen op de Euro.NM, de Amsterdamse startersbeurs.
De introductieprijs zal lager uitvallen dan aanvankelijk was gedacht. Ook de omvang van de emissie is aangepast. Eerst zou deze minimaal vijf miljoen aandelen groot zijn. Nu bestaat de transactie uit een emissie van minimaal zes miljoen en maximaal 6,9 miljoen aandelen, tegen een prijs van tien tot 11,5 euro. Daarmee wordt bijna een kwart van de onderneming publiek, en hoopt het bedrijf ongeveer 175 miljoen gulden uit de markt te halen. Eerder mikte het op 220 miljoen.
Newconomy heeft ABN Amro Rothschild, als vertegenwoordiger van het syndicaat, bovendien een optie verleend om maximaal 15 procent van het in eerste instantie aangeboden aantal aandelen additioneel uit te geven. Deze 'greenshoe-optie' - aantrekkelijk als de koers van het aandeel stijgt - kan worden uitgeoefend tot dertig dagen na de beursgang.
Om een geslaagde beursgang te verzekeren, had de begeleidende bank vorige week al twee miljoen aandelen vooraf geplaatst. Newconomy heeft twee institutionele beleggers gevonden. Een daarvan is Deltalloyd, de andere blijft tot de beursgang anoniem. Volgens ABN Amro Rothschild zijn de grootste schommelingen voorbij en is het vertrouwen 'hersteld.'
Newconomy-topman Maurice de Hond haastte zich gisteren te verzekeren dat hij noch zijn mededirecteuren Appeldoorn en Smeets van de gelegenheid gebruik zullen maken om te 'cashen', zoals Nina Brink met World Online. Voor de grotere aandeelhouders geldt een 'lock up' van twaalf maanden, waarbinnen zij geen aandelen mogen verkopen. De aangescherpte regels van de AEX zijn toegepast. Daardoor is het prospectus ook in het Nederlands en in samenvatting beschikbaar.
Newconomy investeert in Internet-bedrijven. Het heeft het onder andere een aandeel in Internet-aanbieder Wish, het beursgenoteerde softwarebedrijf TIE, Internet-zoekmachine Ilse en ruim twintig andere Internet-ondernemingen.
Analisten zijn unaniem van mening dat de beoogde emissiekoers van Newconomy meer in verhouding staat tot de werkelijke waarde van het bedrijf dan de emissiekoers van World Online. Een aantal twijfelt echter of een beursgang op zo korte termijn verstandig is. Marc Kennis, analist bij Van Lanschot Bankiers, zegt het 'verstandiger' te vinden om eerst te wachten tot het grillige klimaat rond de technologiefondsen weer wat is opgeklaard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-12T00:00:00.000Z Redactie Computable