IT-fondsen raken wereldwijd in verval

De technologiefondsen hebben wereldwijd klappen opgelopen na de recordverliezen op Wall Street. De Amsterdamse beurs opende vandaag met zwaar verlies. Ook op de beurzen van Taiwan en Tokio zijn de gevolgen al zichtbaar. De Japanse-effectenbeurs raakte in een vrije val, zo bleek vanochtend.

Om 03.30 uur noteerde de Nikkei-index een verlies van 8,8 procent, ofwel 1793,62 punten. Om 06.45 uur was het verlies weer enigszins teruggelopen naar 7,1 procent. De Japanse minister van Financiën, Kiici Miyazawa, toonde zich echter niet zwaar bezorgd over de scherpe fluctuaties van de Nikkei. Volgens hem zet het herstel van de Japanse economie op de langere termijn gewoon door.
Grote boosdoener van de kettingreactie op de wereldwijde beurzen was de Nasdaq, die op 'zwarte vrijdag' met 9,67 procent terugviel naar 3321,29 punten, 34 procent onder het record. Aanleiding tot de enorme koersval was de publicatie van de consumentenprijzen, die 0,7 procent bleken te zijn gestegen, de grootste prijsstijging in elf maanden. De kans op een nieuwe renteverhoging is daarmee erg groot geworden. Dat is weer slecht nieuws voor de veelal zwaar verlies lijdende e-commercie bedrijven. Geld lenen op de kapitaalmarkt wordt met een rentestijging aanzienlijk duurder.
Op de Nasdaq kregen fondsen als Compuware, Qualcomm, Oracle en Microsoft het zwaar te verduren. De softwarereus moest 5 1/8 dollar inleveren, en kwam uit op een dieptepunt van 74 1/8 dollar. IBM zag zijn koers met 5 5/8 dollar dalen naar 105 dollar. Yahoo liep zelfs een schadepost op van 20 1/8 dollar. Het Internet-aandeel koerst nu rond de 116 dollar.
Eerder al voorspelden analisten, evenals het gezaghebbende onderzoeksbureau Forrester, dat de 'nieuwe economie'-fondsen zwaar weer stond te wachten. Volgens veel analisten staat bij de Internet-bedrijven eenshake out voor de deur, te beginnen met de verkopers van goederen als boeken en CD's. Daarna zijn de verkopers van producten als speelgoed, huisdieren-accessoires en consumentenelektronica aan de beurs.
Duidelijk is dat de tijd van de gouden bergen voorbij is. Beleggers kijken meer dan voorheen naar de intrinsieke waarde van de Internet-fondsen. Alan Greenspan, de eerste man van de Amerikaanse centrale bank, verklaarde al eerder dat van de honderden dotcom-bedrijven uiteindelijk slechts enkele zullen overleven. Anderzijds zijn analisten ervan overtuigd dat de 'nieuwe economie'- fondsen een factor van betekenis zullen blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-17T00:00:00.000Z Redactie Computable