Nasdaq valt diep door zorgen over Microsoft

De index van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdag is maandag gekelderd met 161 punten, ofwel 4,4 procent, tot 3483. De Dow-Jones index wist echter met winst te eindigen. De beursgraadmeter eindigde op 10.906 punten, 62 punten (0,6 procent) hoger dan het slot op donderdag.

De Nasdaq - met zijn vele technologiefondsen - had te lijden onder zorgen over de toekomst van Microsoft. De Amerikaanse autoriteiten hebben in de antitrustzaak tegen het bedrijf opnieuw hun zinnen gezet op opsplitsing van de softwaregigant. Gedacht wordt aan twee of drie aparte bedrijven, een voor het besturingsprogramma Windows en een voor softwaretoepassingen. Tegenvallende kwartaalcijfers spelen het concern eveneens parten. Het bedrijf boekte een koersverlies van ruim 15 procent, de grootste daling in de afgelopen 13 jaar.
In zijn val sleepte Microsoft andere techfondsen mee naar beneden. Zo moesten Qualcom 9,3%, Dell 6%, Cisco 6% en JDS Unip. 7,3% inleveren.
Een andere belangrijke daler was het Internet-bedrijf Exodus. Deze onderneming verleent diensten aan Internetbedrijven door server-parken ter beschikking te stellen. Tot dusver groeide het bedrijf 40% per kwartaal. Het laatste kwartaal was dat wat lager dan verwacht. Exodus, een toonaangevend aandeel in de Internet infrastructuur sector, kelderde met $24 naar $83.
De daling van de Nasdaq en de stijging van de Dow betekent een overwinning voor bedrijven uit de 'oude economie'. Vooral traditionele bedrijven hielden de Dow namelijk overeind, onder aanvoering van fastfoodketen McDonald's, creditcardmaatschappij American Express en farmacieconcern Merck.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-25T00:00:00.000Z Redactie Computable