Fraude bij Belgische L&H nog omvangrijker

De fraude bij het spraakherkenningsbedrijf Lernout & Hauspie (L&H) is omvangrijker dan in eerste instantie gedacht.

Volgens twee externe advocatenfirma's Bryan Cave en Loeff Claeys Verbeke zou het gaan om een bedrag van 277 miljoen dollar, bijna eenderde van de totale omzet over de afgelopen 2,5 jaar.De advocaten hebben aanbevolen dat er disciplinaire maatregelen getroffen moeten worden tegen diverse L&H-medewerkers. Verwacht wordt dat dit het definitieve einde betekent van de nog actieve mede-oprichter Jo Lernout.
De nieuwe topman John Duerden boorde de hoop de grond in dat L&H alsnog de 'vermiste' 100 miljoen zou weten te traceren uit de Korea-operatie; eerder wist deWall Street Journal te melden dat L&H vooral hier heeft gesjoemeld met omzetcijfers. Maar Duerden heeft inmiddels toegegeven dat "het geld er niet is". Deze uitspraak staat haaks op de recente mededeling van de voorzitter van het bestuur Roel Pieper, die meldde dat "het geld niet is verdwenen, maar nog niet opeisbaar is."
Algemeen-direcetur Duerden is in zijn hang naar volledige openbaarheid met het accountantsrapport naar de Wall Street Journal gestapt. Volgens hem is het enige manier om L&H er weer bovenop te krijgen. De advocatenfirma's hebben inmiddels laten weten dat ze door L&H diverse malen zij gehinderd in hun onderzoek naar frauduleuze financiële transacties, onder andere wat betreft de relatie met diverse start ups die L&H financierde. Volgens de advocaten "hebben het management en diverse leden van het bestuur dit proces veel moeilijker gemaakt dan nodig was".
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.