Publieke informatie via één ingang

Om één lijn te krijgen in de internetpresentatie van de rijksoverheid voeren standaardisatie en collectieve inkoop de boventoon. Naast standaard contentmanagement- en hostingdiensten komt er ook één zoekmachine voor publieke informatie op internet.

Het Apeldoornse Be Value sluit 4 april aanstaande een raamovereenkomst met Stichting Ictu voor de ontwikkeling en implementatie van een overheidsbrede zoekdienst. Deze dient overheidsinformatie- en diensten op internet vindbaar te maken via de site www.overheid.nl.  Bovendien zullen acht ministeries en de Ictu-programma's de software als zoekfunctie inzetten voor hun eigen sites.

Overheidsorganisaties, die op hun sites andere zoekmachines gebruiken, kunnen wel eigen gegevenscollecties toevoegen (via overheid.nl) of alleen de gebruikersinterface hanteren, vertelt een zegsman van Be Value. "Het idee achter de zoekdienst is het 'no wrong door'-principe: via één ingang wordt alle publieke informatie ontsloten. Nu wemelt het op overheidsites nog van de leveranciers en technologieën."

Het hart van de oplossing is zelf ontwikkelde, semantische webtechnologie. "Met deze semantische laag zorgen we ervoor dat bezoekers, naast zoeken, kunnen navigeren in de content via navigatiestructuren", zegt hij. Deze technologie is open standaard maar geen open source; voor een aantal zoekmodellen gebruikt Be Value wel open source-software. Daarnaast zijn als onderaannemers Autonomy (de overgenomen Verity-tak; levert zoektechnologie voor het 'spideren' en crawlen' van informatie) en ASP4all (voor hosting, exploitatie en technisch beheer) aangetrokken.

De invoering van de zoekmachine staat los van de achterkant van de diverse websites. "Wij hebben niets te maken met backofficesystemen of contentmanagementsystemen voor de totstandkoming van sites", aldus de Be Value-woordvoerder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-31T09:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.