Wall Street trekt aan dankzij Microsoft

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren licht gestegen. De Nasdaq-index steeg 50,65 punten, ofwel 1,4 procent, tot 4064,01. De Dow Jones Industrial won 62,58 punten, ofwel 0,6 procent, tot 10,497.74.

Belangrijkste stijger was Microsoft. Het fonds steeg met 5 3/4 dollar naar een slot op 80 11/16 dollar nadat rechter Thomas Penfield bekend maakte sancties tegen het voor monopoliemisbruik veroordeelde softwarehuis voorlopig uit te stellen. Penfield geeft het bedrijf de tijd tot na het beroep dat de veroordeelde inmiddels tegen de uitspraak heeft ingesteld. Penfield adviseert het beroep direct aan het hooggerechtshof te richten, zodat tijdrekken via beroepen bij lagere rechtbanken onmogelijk is. Het is nog de vraag of het hooggerechtshof aan dit verzoek zal voldoen.
Chipmaker Intel steeg met 11/16 dollar naar 139 dollar nadat het in de voorgaande dagen met procenten tegelijk was opgelopen vanwege goede berichten over een nieuwe fabriek in Ierland en vanwege een sterke vraagontwikkeling naar chipproducten. Gisteren maakte het bedrijf bekend in het tweede kwartaal een voorziening van tweehonderd miljoen te treffen voor de vervanging van kapotte onderdelen. Daartegenover staat dat de verwachte winst uit investeringen met circa 2,3 miljard dollar meer dan drie keer zo groot zal zijn dan eerder was aangenomen. In april werd nog uitgegaan van 725 miljoen dollar.
De koerswinst van Microsoft was goed voor ruwweg een derde van de winst van de Dow Jones-index. Een winst die werd beperkt door koersdalingen van diverse financiële waarden. Zo sloot American Express met een verlies van 1 3/8 dollar op 52 5/8 dollar, terwijl Citigroup met een verlies van 1 9/16 dollar sloot op 62 13/16 dollar. De financiële fondsen zijn bijzonder rentegevoelig. Er is nog altijd onzekerheid over een mogelijke renteverhoging van de Amerikaanse centrale banken (Fed) volgende week. Algemeen wordt aangenomen dat de Fed niet over zal gaan tot een renteverhoging. Maar zolang de onzekerheid hierover voortduurt, voorkomt het dat de koersen op Wall Street sterk stijgen.
Oracle sloot 14 dollarcent hoger op 86 9/16 dollar. Eerder noteerde het aandeel nog een flink verlies. De softwaremaker liet dinsdag na het slot van de Amerikaanse handel weten dat de verkopen van de databasesoftware in het vierde kwartaal van het boekjaar minder toenamen dan in het verleden. Oracle rapporteerde een omzetstijging van 12 procent, terwijl 20 procent was verwacht. De winst per aandeel lag met 0,31 dollar echter aanzienlijk boven de gemiddelde verwachting van analisten. In de nabeurshandel op Wall Street en de handel in Amerikaanse aandelen in Europa moest het aandeel tijdelijk inleveren.
Een grote daler (op de Nasdaq) was Oracle. Het bedrijf eindigde 2 15/16 dollar lager op 82 3/4 dollar nadat het dinsdag na het sluiten van beurs had gemeld dat de omzet in het afgelopen kwartaal met slechts 12 procent in plaats van de verwachte 20 procent was toegenomen.
Worldcom en Sprint zagen hun koersen dalen door een toenemende vrees dat de antitrustautoriteiten in Europa en de VS de voorgenomen fusie ter waarde van 149 miljard dollar zullen proberen te blokkeren. De koers van Worldcom daalde 1 5/8 dollar naar 40 1/16 dollar, terwijl Sprint 1 1/8 dollar liet liggen op 59 dollar.
Handspring, de palmtopcomputermaker die is opgericht door de bedenkers van IIIComs Palm Computing, ging op een koers van twintig dollar naar de beurs voor een beursintroductie ter waarde van tweehonderd miljoen dollar. De koers steeg in de middag naar 26 3/4 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-22T00:00:00.000Z Redactie Computable