Ariba krijgt toch waar voor zijn geld

A. Roskill, investeringsanalist bij UBS Warburg, was zo blij met Ariba's aankoop van Suppliermarket.com dat hij de prijs per aandeel heeft verhoogd van 90 naar 110 dollar.

De verkoopcijfers van Suppliermarket.com bedroegen in 1999 niet meer dan een miljoen dollar, terwijl Ariba maar liefst 414 miljoen dollar voor het bedrijf heeft betaald. De vraag is of dotcom bedrijven de laatste tijd niet (wederom) worden overgewaardeerd.
Het is misschien niet erg verassend dat Roskill zoveel vertrouwen had in deze deal. Ariba had tenslotte aangekondigd dat de aandeel-voor-aandeel koop een kwartaal na het sluiten van de overeenkomst een positief effect zou hebben op de prijzen per aandeel. Als het er op papier goed uitziet, zijn aandeelhouders al snel tevreden.
 
Traditionele relaties tussen kopers en verkopers betekenden voorheen dat bedrijven elkaar moesten vinden, hun wensen aan elkaar bekend moesten maken en vervolgens tot een overeenkomst moesten komen. Suppliermarket.com biedt de mogelijkheid dit proces te versnellen door vraag en aanbod via Internet op elkaar af te stemmen, wat bedrijven tijd en geld uitspaart.
Suppliermarket.com is geen fantastische koop voor Ariba, omdat de aankoop van 6,3 miljoen aandelen slechts 3 procent van het totaal vertegenwoordigt. Nadat Ariba de overname bekend had gemaakt en Roskill zijn bod had verhoogd steeg de waarde per aandeel op de Nasdaq van 92 naar 97,25 dollar. De marktwaarde bedraagt nu 17,6 miljard dollar. Dit is nogal verbazingwekkend als je bedenkt dat de verkoopcijfers in 1999 45,37 miljoen dollar bedroegen. Afgaande op de verkoopcijfers is het bod van Ariba 1800 keer zo hoog.
 
Dat lijkt erg veel, maar het is erg moeilijk te schatten wat een b2b (business-to-business) bedrijf tegenwoordig moet opbrengen. Een manier om tot een eerlijke prijs te komen, is door te kijken welke prijs wordt betaald voor vergelijkbare bedrijven. Een voorbeeld hiervan is i2 Technologies, een management-software leverancier. De overname van Supplybase door i2 is goed vergelijkbaar. I2 betaalde hiervoor 380 miljoen dollar en had daarmee de beschikking over honderdduizend leveranciers. Dat staat gelijk aan 3800 dollar per leverancier. Het bod van Ariba staat gelijk aan een waarde van maar liefst 34.500 per leverancier. Je kunt er dus vanuit gaan Ariba een zeer hoge prijs heeft betaald. Maar uitgaande van wat Suppliermarket.com te bieden heeft ziet het plaatje er anders uit.
 
Suppliermarket.com fungeert als intermediair tussen vraag en aanbod; kopers worden in staat gesteld gestandaardiseerde online verzoeken voor quotes te schrijven, gekwalificeerde leveranciers na te trekken en na een online-veiling zelf een leverancier te kiezen. De service is ook aantrekkelijk voor leveranciers omdat zij automatisch gekoppeld worden aan verzoeken van de kopers, hun aanbod online kunnen profileren en dus minimale kosten kunnen realiseren.
 
Later dit jaar wordt de Suppliermarket.com geïntegreerd met Ariba Commerce Services Network, omdat ze toch al nauw samenwerken. Registratie bij Suppliermarket.com registreert leveranciers automatisch bij Ariba Commerce Services Network en vice versa.
Het ziet ernaar uit dat Ariba een goede slag heeft geslagen. Het heeft wel meer betaald dan i2 voor Supplybase, maar geen twee bedrijven zijn hetzelfde. Ariba is de afgelopen jaren flink gegroeid en is ervan overtuigd dat deze deal een fenomenale groei tot gevolg zal hebben.
 
copyright: Computergram

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.