Greenspan laat Nasdaq en Dow klimmen

Donderdagavond zijn de beurzen aan Wall Street omhoog geschoten. De Nasdaq veerde 3,17 procent op tot 4184,79 punten, terwijl de Dow 1,38 procent hoger sloot op 10.843,87 punten.

Belangrijke oorzaken waren de bemoedigende woorden van Fed-voorzitter Alan Greenspan. Hij zei onder meer dat de Amerikaanse economie een zachte landing had gemaakt en de groei van de bestedingen was afgenomen. Door de recente renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank is geld lenen duurder geworden. Deze rente stat nu op 6,5 procent, tegen 4,25 procent in Europa. Omdat veel Amerikanen beleggen met geleend geld, zijn zo minder kredieten verstrekt.
In de huidige regen van kwartaalcijfers in de ict hebben analisten van First Call uitgerekend dat de gemiddelde winststijging 16 procent hoger lag dan vorig jaar. Dit kan nog oplopen tot 23 procent, aldus First Call. Van al deze bedrijven kwam 63 procent met betere cijfers dan verwacht, voldeed 30 procent aan deze verwachtingen en was 7 procent slechter dan verwacht door analisten.
Grootste stijger was IBM dat 12 procent steeg, nadat het een 15 procent hogere winststijging had bekend gemaakt. Ook AOL en Sun Microsystems deden het beter dan verwacht en stegen navenant. JDS Uniphase wist ook 20 procent toe te voegen.
In de telecom-sector steeg mobiele operator Voicestream met 41 procent, nadat Deutsche Telekom zijn bod gisteren had verdubbeld van twintig tot veertig miljard dollar. France Telecom overweegt nu het Duitse bod met 42,6 miljard dollar te overtroeven. Ook het gerucht dat de Japanse KPN-partner NTT Docomo 52 miljard dollar zou gaan bieden, bleven hardnekkig de ronde doen. Onder de dalers was Lucent, die met een winstwaarschuwing kwam, de gebeten hond. Het fonds verloor ruim 16 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.