Malaise onder dotcommers drukt beursgangen

De heersende 'shake out' onder dotcom bedrijven heeft een groot aantal potentiële beursgangers afgeschrikt.

Na de koersval op de Nasdaq in april constateren Amerikaanse analisten dat het aantal nieuwkomers op de Nasdaq nog nooit zo laag is geweest. In augustus bedroeg het aantal beursgangers (ipo's, initial public offering) gemiddeld twintig per week. Vóór de terugval van de koersen op de Nasdaq en de negatieve berichten van onder andere onderzoeksbureaus als Forrester stonden wekelijks gemiddeld veertig nieuwkomers voor de beurspoort te trappelen.
Een van de nieuwkomers die zijn beursplannen voorlopig in de koelkast heeft gezet, is Kozmo.com, dat onder andere video's, boeken fast food via Internet levert. De dotcommer geeft als reden dat het beursklimaat niet geschikt is voor een ipo en dat het zijn investeerders door het uitstellen van de beursgang in bescherming wil nemen. Saillant detail is dat Amazon.com een belang van 31 procent heeft in Kozmo.com. Het is bekend dat de grootste Internet-boekverkoper te kampen heeft met tegenvallende resultaten.
Volgens ipo-analist John Fitzgibbon Jr. van Worldfinancenet.com past het uitstel van Kozmo.com in een algemene trend. "Een jaar gelden zou een ipo nog fenomenale koerswinsten kunnen halen. Maar investeerders staan vandaag de dag gereserveerd tegenover dotcom-deals. Voor hen is het duidelijk dat de meeste dotcommers meer geld opsouperen dan ze binnenhalen."
Er gaat vrijwel geen dag voorbij of dotcom-bedrijven moeten melden dat ze hun activiteiten staken. In Europa kondigde onlangs spelletjes- en DVD-detailhandelaar Urwired.com aan dat het zijn deuren sluit. Het bedrijf kon niet op tijd extra financiering krijgen. In Amerika was het online autoverkoper Cardorder.com - onderdeel van Trilogy Software - dat zijn activiteiten staakte en aankondigde honderd van zijn 150 medewerkers op straat te zetten. Niet alleen de b2c-markt (business-to-consumer) heeft het moeilijk; ook aan de b2b-markt (business-to-business) lijkt de malaise niet voorbij te gaan. Twee Amerikaanse b2b-bedrijven, waaronder B2Bstores.com, dat onder andere online kantooronderdelen op de markt brengt, kondigden onlangs zware reorganisaties aan, waarbij een deel van het personeel wordt ontslagen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-22T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.