Deutsche Telekom ziet echte winst zakken

Deutsche Telekom sluit het eerste halfjaar af met een winst nettowinst van 4,3 miljard euro (9,5 miljard gulden).

Dat is ruim een verdrievoudiging ten opzichte van het eerste halfjaar 1999, maar die winst vloeit vooral voort uit de verkoop Global One, die 3,6 miljard euro (6,7 miljard gulden) in het laatje bracht. Zonder die verkoop daalde de winst van het Duitse telecombedrijf met 0,2 miljard naar 0,7 miljard euro (1,54 miljard gulden). Die daling heeft volgens het bedrijf vooral te maken met de extra investeringen die gedaan zijn in mobiele telefonie.
De omzet nam met 15 procent toe naar 19,2 miljard euro (42,4 miljard gulden). De stijging van de omzet werd met name veroorzaakt door de overname van het Britse One 2 One en het Franse Club Internet en Siris.
Deutsche Telekom werkt hard aan een uitbreiding in Europa en de VS. Dinsdag werd bekend dat het Amerikaanse Powertel voor 7,2 miljard dollar (17 miljard gulden) wordt overgenomen door Voicestream Wireless. Momenteel is Deutsche Telekom nog druk bezig met het inlijven van Voicestream voor bijna 50 miljard dollar (120 miljard gulden). De overname van Powertel gebeurt voor 5,9 miljard dollar in aandelen en de rest door het overdragen van schulden. Door de acquisitie komen 727.000 abonnees in het zuidoosten van de VS (regio Atlanta) binnen bereik van de Duitsers.
Overigens koopt Voicestream Powertel op voorwaarde dat de Duitsers toestemming krijgen om Voicestream te kopen. De FBI onderzoekt momenteel de overname en heeft vooral bedenkingen om Deutsche Telekom nog altijd in meerderheid een staatsbedrijf is. Ook al is Duitsland al een halve eeuw een betrouwbare bondgenoot, de Amerikaanse federale recherche houdt er niet van als een buitenlands bedrijf zo'n groot aandeel in mobiele telefonie krijgt. De FBI eist in elk geval dat DT bereid is om aftappen toe te staan als de Amerikaanse staatspolitie daarom vraagt.
De beleggers reageerden niet echt op de cijfers. Het aandeel Deutsche Telekom, dat sinds het begin van dit jaar al meer dan 17 procent heeft ingeleverd, zakte na de bekendmaking met 1,2 procent tot 44,25 euro.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-30T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.