Microsoft profiteert van boekwinsten

Microsoft heeft over het afgelopen kwartaal beter dan verwachte winst geboekt. Boekwinsten waren hier de oorzaak.

Over zijn fiscale eerste kwartaal heeft softwaregigant Microsoft 2,19 miljard dollar ofwel 0,46 cent per aandeel nettowinst geboekt. Dit overtrof de verwachtingen van 0,41 cent. Een jaar geleden boekte de softwarereus nog een winst van 0,43 dollarcent per aandeel. In de nettowinst zat ook 1,12 miljard dollar boekwinst verwerkt uit de verkoop van dochterondernemingen Transpoint en Titus Communications. Een jaar geleden streek Microsoft nog 550 miljoen dollar aan boekwinsten op.
De omzet steeg slechts 7 procent tot 5,8 miljard dollar, maar dat was evengoed nog boven de verwachting van 5,69 miljard. De kosten stegen meer dan de inkomstengroei. Omzetkosten stegen 20 procent tot 859 miljoen dollar, onderzoeks- en ontwikkelingskosten klommen 17 procent tot 956 miljoen dollar, en marketinguitgaven stegen 12 procent naar ruim 1 miljard dollar. Hierdoor daalde het bedrijfsresultaat iets: van 2,78 tot 2,77 miljard dollar.
Microsoft constateerde een afzwakkende verkoopgroei van PC-software. De verkoop van desktop-applicaties zakte 3,3 procent in, vooral in Europa. Daartegenover stond dat de server-software het goed deed. De omzet uit desktop-software steeg met 3,6 procent van 3,88- tot 4,02 miljard dollar. Zakelijke software en services sprongen 9,2 procent omhoog tot 1,03 miljard dollar. Op het Amerikaanse continent en in de Zuid Pacific groeide de omzet 17 procent tot 2,2 miljard. In Azië bedroeg de omzetgroei 19 procent, waarmee Microsoft uitkwam op 708 miljoen dollar.
In Europa, het Midden Oosten en Afrika bleef de omzet steken op 1,1 miljard dollar. Volgens Microsoft-cfo John Connors was dit onder meer te wijten aan de lage wisselkoers van de euro versus de dollar. Voor het volgende kwartaal verwacht hij een omzet in de buurt van 6,8 miljard dollar met een navenante groei van de operationele winst en de winst per aandeel.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-19T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.