Fiorina overtuigt beursanalisten niet

HP moet met de billen bloot nu de winstcijfers tegenvallen. Topvrouw Carly Fiorina zegt dat de resultaten volgens plan verlopen, maar analisten belonen dat niet.

Deed het aandeel HP enige maanden terug nog 82 dollar, nu wordt het voor rond de 30 dollar verhandeld aan Wall Street.
Dit jaar noteerde HP een winst van 15 procent,maar zag het bedrijf zijn omzet met eenzelfde factor stijgen. Vorig jaar noteerde het bedrijf nog een winstgroei van 16 procent, terwijl de omzet met 7 procent steeg. Hoewel topvrouw Carly Fiorina van Hewlett Packerd aangaf dat deze uitgebalanceerde resultaten toch echt de bedoeling waren, toonden beursanalisten weinig vreugde over deze naar verhouding magere groeicijfers.
Het bedrijf voorspelt dat de groei van de omzet volgend jaar tussen de 15 en 17 procent valt. Dat is precies in lijn met de gemiddelde groei die er in de hele sector te verwachten is. Unix-servers maakten dit jaar 16 procent van de omzet uit. Dit aandeel groeit naar 20 procent volgend jaar, zo voorspelt Fiorina. Deze groei ligt 6 procent boven de gemiddelde groei in de Unix-markt, die voor volgend jaar voorspeld wordt. Wintel-servers, dat dit jaar verantwoordelijk was voor 10 procent van de omzet groeit volgend jaar naar 16 procent.
Op het gebied van opslag heeft het bedrijf een gevoelige slag moeten doorstaan door de breuk met EMC, waardoor HP zijn omzet op dit onderdeel met 7 procent zag dalen. Volgend jaar moet dat een stuk beter; namelijk een vijfde van de omzet moet het bedrijf uit de verkoop van opslagapparatuur behalen. Een kleine 40 procent verwacht HP uit de verkoop van software te halen. Met dienstverlening haalde HP dit jaar 14 procent van de omzet binnen. Dit moet volgend jaar hetzelfde blijven.
HP ondervond dit jaar een sterke groei van zijn notebooks en pc's. De omzet van notebooks steeg met 142 procent, 8 keer meer dan de gemiddelde marktgroei. Volgend jaar valt die aanwas flink terug naar 42 procent; toch nog 5 keer beter dan de gemiddelde marktgroei van 8 procent. HP rekent ook op een flinke terugloop in pc-verkopen. Dit jaar mocht dit onderdeel bogen op een groei van 75 procent, volgend jaar valt dit percentage terug tot 18 procent, omdat de groei er in de Amerikaanse markt helemaal uit is.
Toch verwacht het bedrijf zijn groeicijfers op dit gebied waar te kunnen maken, omdat de buitenlandse vraag naar computers volgend jaar nog relatief hoog zal zijn. Ondanks een daling van de verkoop van bedrijfscomputers van 3 procent verwacht het bedrijf volgend jaar 5 procent meer te verkopen. Dat is 2 procent meer dan het marktgemiddelde.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-08T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.