Techfondsen drukken resultaten AEX

Na omvangrijke koersdalingen van de techfondsen op dinsdag, waren het dit keer wederom Asml en Philips die de Amsterdamse effectenbeurs drukten.

De AEX sloot uiteindelijk ruim 1 procent lager op 651,69 punten. Chipmachinefabrikant Asml deelde volop in de algemene malaise onder de halfgeleiderfondsen. In Amerika hebben analisten de omzet- en winstverwachtingen voor de gehele sector naar beneden bijgesteld. Asml werd op zijn beurt geconfronteerd met een lager koersdoel van Salomon Smith Barney, op 26 euro. Uiteindelijk sloot Asml met een verlies van rond de 11 procent op 27,45 euro. Voor Philips waren de resultaten al niet veel beter. Gedurende de dag verloor het elektronicaconcern 5 procent op 43,15 dollar. De buitengewone bate van 4,8 miljard gulden waarmee Philips op de proppen kwam bood geen soelaas. Het bedrijf had eerder last van een downgrading van Credit Suisse, die het koersdoel voor Philips bijstelde van 65 naar 60 dollar.
Lagere ratings speelden ook KPN parten. Aanvankelijk scoorde het telecommunicatieconcern nog in de plus, maar gedurende de dag moest KPN toch 7 procent inleveren op 15,48 euro. De koersdaling volgde op een naar beneden bijgestelde kredietbeoordeling van Moody's. De telecomfondsen op de Midkap deden het aanzienlijk beter. Zo won Libertel ruim 3 procent op 13,35 euro en steeg Versatel met 1 procent naar 10 euro. Ook kabelaar UPC is nog steeds aan de winnende hand. Het AEX-aandeel sloot 3 procent hoger op 13 euro.
Getronics moest dit keer genoegen nemen met een koersverlies van 8 procent op 6,90 euro. De ICT-dienstverlener was de afgelopen dagen met een opmerkelijke come back bezig, maar door winstnemingen moest Getronics weer voor even pas op de plaats maken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-14T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.