Intel breidt strijd tegen Via uit naar VS

Intel breidt zijn juridische strijd tegen de Taiwanese chipfabrikant Via Technologies uit door nu ook in de Verenigde Staten een rechtszaak aan te spannen. Dit derde front in de chipoorlog moet Via-producten de toegang tot de VS ontzeggen.

De processorproducent heeft op 7 januari een klacht ingediend bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC). Centraal in deze klacht staat de beschuldiging dat Via chipsets verkoopt die inbreuk maken op technologische patenten van Intel.
Daarnaast raakt deze actie van Intel ook klanten van Via die de omstreden producten van dat bedrijf gebruiken in bijvoorbeeld moederborden en computersystemen. De aanklacht noemt de Taiwanese moederbordfabrikant First International Computer, alsook diens Amerikaanse dochter First International America, en PC-leverancier Everex Systems.
Opvallend genoeg lijkt Intel het nog niet op te willen nemen tegen de grote Amerikaanse klanten van Via. De namen van IBM en Micron Electronics worden niet genoemd.
Indien de ITC de klacht valide acht, wat het gebruikelijk binnen dertig dagen beslist, zal eventuele actie ook andere Via-klanten treffen. Chuck Mally, Amerikaans woordvoerder van Intel, bevestigt dit. "Wij willen in wezen alleen dat de import van deze chipsets wordt geblokkeerd. Hoe de ITC dat wil doen, is aan die instantie."
Het geschil tussen Intel en Via loopt al geruime tijd en concentreert zich op de Apollo Pro-chipset van de Taiwanese chipproducent. Dit product heeft namelijk een systeembus die geheugenchips met een kloksnelheid van 133 MHz ondersteunt.
De daarvoor gebruikte technologie zou inbreuk maken op patenten van Intel. Niet geheel toevallig heeft dat bedrijf, mede dankzij het Rambus-fiasco, zelf geen 133 MHz chipset op de markt. Een dergelijk product komt naar verluidt pas rond het midden van dit jaar uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-20T00:00:00.000Z Redactie Computable