Sun lanceert morgen nieuwe versie Solaris

Sun Microsystems lanceert morgen de nieuwe versie van zijn Unix-variant Solaris. Dit besturingssysteem heeft tweehonderd nieuwe snufjes, waaronder het dynamisch herconfigureren van randapparatuur en de mogelijkheid de kernel al draaiende op te waarderen.

Leverancier Sun wil Solaris 8 in de markt zetten voordat Microsoft zijn nieuwe Windows 2000 lanceert. Dat gebeurt op 17 februari. Toch houdt Sun vol die opvolger van Windows NT 4 niet als concurrent te zien.
Solaris 8 is waarschijnlijk vanaf eind volgende maand algemeen verkrijgbaar. Grote klanten en software-ontwikkelaars ontvingen in november al een vroege versie van het besturingssysteem. Dat was in feite de tweede bèta, de eerste bèta kwam in september vorig jaar uit.
Sun wil met Solaris 8 zijn nadruk op het Internet en elektronische handel verzwaren. De systeemsoftware biedt dan ook onder meer een hogere schaalbaarheid en ondersteuning voor de zesde versie van het Internet Protocol. Dat IPv6 biedt een drastische verhoging van het maximale aantal Internet-adressen ten opzichte van het huidige IPv4.
Verder kan Solaris 8 op een server geïnstalleerd worden naast bestaande partities met oudere versies van Solaris. Dit om een gefaseerde migratie eenvoudiger te maken. Het bedrijf zegt dat 90 procent van de bestaande 32-bit Solaris-applicaties compatibel is met de nieuwe 64-bit versie.
Sun werkt al enkele maanden aan een uitvoering van Solaris voor de 64-bit processorarchitectuur van Intel (IA-64), waarvan de Itanium-processor de eerste implementatie zal zijn. Solaris draait reeds op de 32-bit chips van Intel, en op de 64-bit Sparc-processoren van Sun zelf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.