IBM laat Unix-applicaties draaien op OS/400

IBM onthult software waarmee zijn besturingssysteem OS/400 applicaties voor Unix kan draaien. Deze Portable Application Solutions Environment (Pase) is in wezen een run-time omgeving voor IBM's Unix-variant AIX, dat nu wordt geïntegreerd in OS/400.

AS/400-systemen krijgen hiermee dus toegang tot applicaties die voor RS/6000-computers met AIX zijn geschreven. Die programmatuur dient nog wel in enige mate aangepast te worden voor OS/400, maar draait dannative op dat platform, dus zonder emulatielagen.
Pase komt uit als onderdeel van de vierde revisie van OS/400 versie 4. Dat besturingssysteem wordt geleverd op alle AS/400e-servers.
Sommige analisten zien hierin een teken dat IBM zich indekt tegen de opkomst van de 'open source' Unix-variant Linux. De door Pase bereikte koppeling tussen AIX en OS/400 maakt het mogelijk AIX op termijn te laten vallen ten gunste van Linux, zo redeneren zij.
De meeste analisten zien dit echter als een vergezochte mogelijkheid, die hoe dan ook de lange termijn betreft. De integratie van Pase geeft het technologisch solide OS/400 toegang tot de brede reeks applicaties van het populairdere Unix.
IBM wil Pase en de achterliggende strategie uitbreiden naar zijn andere platformen. Het gaat hier om de S/390-mainframes, Netfinity Intel-servers en de zware Numa-q Intel-systemen van het overgenomen Sequent. Het is nog niet bekend of Pase inderdaad naar al die systemen en de bijbehorende besturingssystemen wordt gebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een bedrijf dat ik ken draait op de AS400 met het besturingssysteem OS400 en ik vraag mij af of het mogelijk is om in de tekstverwerker van de AS400 Poolse tekens, zoals in veel Poolse namen gebruikelijk is te gebruiken, schijnbaar kunnen zij dit niet ontdekken.

Ik vraag me af of de AS400 nog steeds EBCDIC gebruikt. Dan moet je eerst maar eens hier
http://de.wikipedia.org/wiki/Extended_Binary_Coded_Decimals_Interchange_Code
gaan zoeken.

Of hier
http://www.ibm.com/pl/pl/
navragen, onderaan staat "kontakt".

De ellende met koderingen ken ik van engels/duits/tsjechisch maar omdat ik alleen met linux en windows werk is het probleem te overzien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-25T00:00:00.000Z Redactie Computable