IBM noemt Solaris 8 niet-compatibel

IBM beweert dat de nieuwe versie van Sun Microsystems' Unix-variant Solaris niet goed overweg kan met applicaties voor eerdere versies. Deze uithaal is de eerste aanval op het nieuwe Solaris 8 door concurrenten van Sun.

Rod Adkins, algemeen directeur van IBM's divisie voor de RS/6000-systemen die draaien op AIX (Big Blue's eigen Unix-variant), noemt Solaris 8 ronduit niet compatibel. "Sun bevindt zich nu in een migratie-nachtmerrie."
De topman uit meer kritiek: "Bovendien heeft AIX al jaren wat Solaris 8 nu als 'vernieuwing' biedt." Adkins verwijst onder meer naar ondersteuning voor IPv6 (Internet Protocol) en de mogelijkheid het besturingssysteem dynamisch op te waarderen.
Het gaat hier niet alleen om vuilmakerij die dient als verdediging. Sun heeft al eerder compatibileitsproblemen met Solaris-versies.
De leverancier zelf verklaarde voor de lancering van afgelopen woensdag al dat (slechts) negentig procent van de bestaande applicaties voor Solaris geheel compatibel is met versie 8.
Jeff Bernard, marketingdirecteur voor Solaris, zegt dat de meeste problemen voortkomen uit het feit dat sommige software-ontwikkelaars api's (application program interfaces) gebruiken die niet meer worden ondersteund. Die koppelingen tussen programma's en besturingssysteem zijn weliswaar gedocumenteerd, maar maken officieel geen deel meer uit van Solaris.
De Unix-leverancier heeft voor de nieuwste uitvoering van zijn besturingssysteem een certificeringsprogramma opgezet. Daarbij garandeert het bedrijf compatibiliteit. Wanneer applicaties toch niet functioneren, zal Sun Solaris aanpassen om de compatibiliteit te waarborgen. In het geval van niet-officiële api's zal Sun samenwerken met de applicatieleverancier om diens product naar ondersteunde api's over te hevelen.
Sun slaat zich op de borst met de mededeling dat zijn compatibiliteit voor Solaris-software teruggaat tot zelfs sommige applicaties voor de 32-bit versie 2.4. Dat is overigens minder ver dan het lijkt; Solaris 2.7 is vlak voor de lancering herdoopt tot 7, vanwege de "enorme sprong voorwaarts" die het bood. Dus het nu gelanceerde Solaris 8 is eigenlijk versie 2.8.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-28T00:00:00.000Z Redactie Computable