IT-starters ronselen medewerkers SAP Amerika

Europese IT-bedrijven hebben soms moeite om vaste voet aan Amerikaanse grond te krijgen. Niet elk bedrijf blijkt in staat om het personeelsbestand uit te bouwen en overnames te plegen, zoals vorig jaar Alcatel (vijf netwerkovernames), Cap Gemini (Beechwood) en Getronics (Wang Global) dat deden.

SAP-topman Hasso Plattner gaf op een buitengewone aandeelhoudersvergadering toe dat zijn bedrijf in de VS te kampen heeft met een uittocht van hooggekwalificeerde medewerkers. De meesten zijn met aantrekkelijke regelingen naar Internet-starters gelokt, maar uit een artikel in deFrankfurter Allgemeine Zeitung bleek dat ook een dertigtal naar concurrent Siebel is overgestapt. Plattner wil de leegloop stoppen door desnoods naar de rechter te stappen. In de tussentijd heeft de erp-leverancier de bonusregeling voor werknemers aangescherpt. Ter aanvulling van het bestaande Star-programma is er nu hetLong Term Incentive (LTI) Plan. Dat moet seniormanagers langer aan het bedrijf binden.
In een reactie op SAP's problemen meldt woordvoerder Toby Ellson van Origin dat zijn bedrijf in de VS geen optieregelingen kan aanbieden. Het probeert medewerkers te ronselen en vast te houden door zich te positioneren als erp-specialist en te wijzen op de open bedrijfscultuur. Tot nu toe is een sterke groei uitgebleven. Daarom legde Leen Zevenbergen eind 1999 zijn functie als directeur Origin Nederland neer om de Amerikaans kar te trekken en eventueel overnames te plegen.
Ook Pink Roccade start moeizaam in de VS. De Amerikaanse groei wordt beperkt door de wet- en regelgeving rond de afgifte van visa. "Daardoor kunnen we minder consultants uit Nederland inzetten dan gepland", vertelt zegsman Paul Kwakkenbos. Pink Roccade kiest nu voor een rustige uitbouw via samenwerkingsovereenkomsten en eventuele kleine overnames. Optieregelingen zijn er niet; wel biedt het de typisch Nederlandse (lees: socialere) loopbaanbegeleiding als onderscheidend element aan.
Ook Debis IT Services, onderdeel van Daimler Chrysler Services, wil zijn positie in de VS uitbouwen. De uitvalsbasis is echter smaller dan in Europa. Tijdens de fusie in 1998 tussen Daimler Benz en Chrysler ging de IT-divisie van Chrysler niet mee. Volgens Karl Heinz Achinger, directeur Debis IT Services, is zijn bedrijf in de VS nog te klein om Chrysler IT (tweeduizend man) alsnog over te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-26T00:00:00.000Z Redactie Computable