Nieuwe Linux-kern komt half jaar later

De volgende nieuwe kernel van het 'open source'-besturingssysteem Linux ligt volgens schepper Linus Torvalds nog een paar maanden in de toekomst. Daarmee komt versie 2.4 ongeveer zes maanden later uit dan oorspronkelijk gepland.

Torvalds zei in zijn openingstoespraak op de Linuxworld-conferentie in New York dat de kern over enkele maanden gereed is. Dan ondergaat de software een testfase, waar de hele 'open source'-gemeenschap aan kan meewerken, waarna 2.4 rond de zomer echt klaar kan zijn.
De oorspronkelijke schepper, tegenwoordig 'toezichthouder', van Linux geeft toe dat de nieuwe versie laat is. Torvalds had oorspronkelijk verwacht dat het ontwikkelwerk negen tot twaalf maanden in beslag zou nemen. De nieuwekernel had volgens dat tijdsschema ongeveer nu klaar moeten zijn.
De vertragingen zouden niet voortkomen uit ernstige problemen, tenminste, volgens Torvalds. "Wij zorgen er tenminste voor dat er niet 3,5 jaar tussen twee versies zit", sneert de ontwikkelaar naar Microsoft. Het nu veelgebruikte Linux 2.2 kwam vorig jaar uit.
Versie 2.4 is belangrijk voor Linux aangezien die opwaardering het populaire besturingssysteem capaciteiten voor zwaar gebruik moet geven. Linux 2.4 moet acht processoren kunnen gebruiken (versus twee chips voor 2.2), USB- en Firewire-aansluitingen ondersteunen, gebruik maken van moderne video- en 3D-hardware en beter communiceren met mobiele apparaten.
Verder gaf Torvalds nog zijn commentaar op de dreiging dat de Linux-markt teveel zal fragmenteren. "De meeste eigenschappen van fragmentatie bevallen mij wel. Verschillende markten vereisen andere benaderingen."
Hij waarschuwde wel voor 'slechte fragmentatie', gekenmerkt door onderlinge concurrentie en incompatibiliteit. Dat is wat het oorspronkelijke Unix is overkomen en waar Java nu onder lijdt, aldus Torvalds.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-03T00:00:00.000Z Redactie Computable