Commercie bedreigt vrijplaats Internet

De oorspronkelijke charme van het Internet - een vrijplaats voor iedereen die informatie wil sturen en ontvangen - dreigt ten onder te gaan aan de drempelverhogende werking van commerciële belangen.

Dat is althans de mening van Lawrence Lessig, professor Rechten aan de Harvard University. Lessig was onder meer betrokken bij de antitrust-rechtszaak tegen Microsoft. In zijn boek 'Code and Other Laws of Cyberspace' zegt hij dat de bedrijven die voorheen "bastions van ongereguleerde technologie" waren, zich nu toeleggen op het produceren van producten waarmee het web kan worden gereguleerd.
Lessig wijst er in een interview met het blad Comoputerworld onder meer op dat met name de vaak peperdure patenten een beklemmende werking op de verdere innovatie van het web hebben. "Tot 1998 bestonden er geen patenten. Je hoefde niet naar een jurist te stappen om over de rechten voor het gebruik van bepaalde technologie te onderhandelen. Dat was nou juist een van de redenen waarom zoveel spelers mee konden doen aan het (e-commerce) spel."
Lessig hoopt dat het Amerikaanse Congres zal ingrijpen om te voorkomen dat een beperkt aantal bedrijven met hun patenten delen van het web en de technologie gaan claimen. "Dan krijg je de situatie dat andere gebruikers eerst een licentie moeten aanvragen alvorens ze het hun sites kunnen starten. En dat gaat ze geld kosten."
Volgens Lessing wordt het systeem van copyrights in toenemende mate foutief toegepast. "Het systeem was oorspronkelijk opgezet om ervan verzekerd te zijn dat een deel van de bijdrages voor intellectueel eigendom bij het publiek terecht zou komen. Het doel was het Internet zo toegankelijk mogelijk te houden en tevens een eerlijk gebruik van intellectueel eigendom te verzekeren. Maar de visie van Washington wordt in toenemende mate: des te meer we intellectueel eigendom beschermen, des te beter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-04T00:00:00.000Z Redactie Computable