Dienstverlening is nieuwe inzet Linux-hype

Het meest bekritiseerde element van Linux, de dienstverlening, staat nu volop in de belangstelling van IT-leveranciers. Veel bedrijven storten zich dan ook op dit relatief onontgonnen terrein.

Diensten-specialist Linuxcare is kritisch: de meeste van die 'nieuwe' spelers binden zich aan één of slechts enkele distributies van het 'open source'-besturingssysteem.
Thomas Phillips, vice-president wereldwijde verkoop bij Linuxcare, ziet in deze 'distributie-binding' een voordeel voor zijn bedrijf. "Wij leveren alleen diensten, niet de Linux-distributie zelf of de daarop draaiende applicaties." Hij beschouwt de marktuitbreiding van Linux-distributeurs als Red Hat en het oprukken van 'traditionele' IT-leveranciers in Linux-dienstverlening dan ook niet als een grote bedreiging.
Volgens Phillips leveren de meeste 'Linux-bedrijven' alleen ondersteuning voor de installatie. Gebruikers hebben juist steeds meer behoefte aan steun bij het opzetten van complete systemen en het koppelen aan bestaande IT-infrastructuur. Daarnaast verzorgt Linuxcare ook consulting en 'open source'-onderwijs, aan zowel technici als directeuren.
Veel Linux-bedrijven ontplooien nu nieuwe activiteiten op het gebied van Linux-diensten en -applicaties om hun marktbereik te vergroten. Daarnaast storten ook 'traditionele' firma's als IBM en Compaq zich op voor deze nieuwe, mogelijk lucratieve markt. IBM heeft hiervoor de vier grootste Linux-distributies in de armen gesloten en voegt intern alle initiatieven gerelateerd aan het populaire platform samen in een nieuwe bedrijfsdivisie. Compaq lijkt op eenzelfde koers aan te varen; eind vorige maand is topman Glenn Johnson benoemd tot directeur van alle Linux-activiteiten binnen het bedrijf.
Zoals zoveel ondernemingen die iets doen met het op de financiële markten gehypte besturingssysteem wil Linxcare de beurs op. Details over de uitbreidingen waar het bedrijf nu mee bezig is, mogen daarom niet verstrekt worden, omdat de Linux-dienstverlener zich in de 'zwijgperiode' bevindt die vooraf gaat aan een aandelenuitgifte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable