Overheid erkent achterstand op hackers

De Amerikaanse justitie en politie erkennen dat hun pogingen om inbraken in computernetwerken te bestrijden onvoldoende zijn geweest om computerkrakers echt de voet dwars te zetten.

Minister van Justitie Janet Reno stelde voor een senaatscommissie dat de aanvallen van hackers op een aantal commerciële Internet-sites duidelijk maken dat een gecoördineerde aanpak van alle opsporingsinstanties nodig is.
"Hoe we met 'cybercrime' omgaan, is één van de prangendste vragen waar we nu voor staan", aldus Reno. Ze stelt voor om een 'vijfjarenplan' op te stellen, waarin onder meer strengere straffen voor krakers worden geregeld. Ook standaard opsporings- en onderzoektechnieken moeten worden vastgelegd. Dat zou een vermindering kunnen betekenen van de enorme kosten die nu nog verbonden zijn aan de aanschaf van apparatuur die nodig is om computercriminaliteit op te sporen. "De apparatuur is al bijna achterhaald bij de installatie", aldus Reno.
FBI-directeur Louis J. Freeh meldde de senaatscommissie dat het onderzoek naar de hackers van afgelopen week sterke vooruitgang boekt. FBI-rechercheurs in Atlanta, Boston, Los Angeles, San Francisco en Seattle zijn erbij betrokken. Het onderzoek wordt behalve in de VS ook in Canada en Duitsland uitgevoerd. Andere opsporingsambtenaren in de VS laten dezelfde geluiden horen. Bewijzen wie de aanvallen uitvoerde(n), schijnen er echter nog niet te zijn.
Volgens Freeh deden zich afgelopen jaar 1154 gevallen van computerkraak voor, tegen 547 in 1998. Daarvan werden in 1999 912 zaken 'gesloten', tegen 399 in 1998. Het kwam daarbij slechts incidenteel tot veroordelingen. De FBI sluit zaken als ze concludeert dat er geen verdere grond voor onderzoek is.
Woensdag werd de website van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) gesloten vanwege de slechte beveiliging. Via het publiek toegankelijke deel kunnen krakers zich eenvoudig toegang verschaffen tot de systemen van EPA, zo stelde Thomas Bliley, vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden. Diens melding, op grond van onderzoek door de 'rekenkamer' van het Huis, kwam in de openbaarheid, waarop het EPA besloot krakers voor te zijn en de site uit de lucht te halen.
Afgelopen dinsdag sprak Bill Clinton met een delegatie technische experts en betrokkenen bij Internet over de mogelijkheden om de veiligheid van Amerikaanse computernetwerken te vergroten. Volgens betrokkenen gebruikte hij de gelegenheid vooral om zijn toehoorders gerust te stellen. Hij heeft het Congres gevraagd om 37 miljoen dollar extra voor de bestrijding van computercriminaliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable