Foutenfestival stuit opmars x86-platform

De beloofde opmars van servers met Intel-processoren naar de bovenkant van de markt verloopt moeizaam. De besturingssystemen voor dit platform blijven het afleggen tegen de zwaardere Unix-tegenhangers. Bovendien heeft de onderliggende hardware last van groeiproblemen.

Vorige week kwamen nieuwe fouten aan het licht in Intels chipsets voor zware werkstations en servers. Het betreft de 820- en 840-chipsets, codenamen Camino en Carmel, die al eens zijn uitgesteld vanwege mogelijke datacorruptie bij de communicatie tussen de processor en Rambus-geheugenchips. Nu blijkt een gelijksoortig probleem op te treden bij Intels conversie-chip waarmee moederborden met deze chipsets de huidige sdram-chips kunnen gebruiken in plaats van Rambus-geheugen. De lancering van systemen met de chipsets is nu zeker twee maanden uitgesteld. Volgens Intel zijn herziene versies op 17 mei verkrijgbaar. Die gerepareerde chipsets met conversie-chips eisen volgens Intel zelf geen nieuwe moederborden. De drivers en het bios moeten wel aangepast worden. Dit vergt weer testen, om de nieuwe configuraties te certificeren.
"Er is geen excuus voor deze fouten", zei Mike Fister, vice-president van Intels Enterprise Server Group, deze week op de Cebit in Hannover. "We willen de beste leverancier zijn voor onze klanten en dat zijn we niet. Het voelt alsof we voor onszelf wat geloofwaardigheid hebben verloren."
De problemen gooien de planning van Intels klanten verder overhoop. Er zijn al langer problemen met het ontwerp en de massaproductie van Intel-chips. Bovendien heeft het bedrijf voor dit jaar meer belangrijke projecten op stapel staan, met name de eerste 64-bit processor Itanium en de zware 32-bit processor Willamette. Zowel Intel als diens afnemers, de fabrikanten van zware servers, lijden gezichtsverlies. Ze prediken al geruime tijd de toenemende betrouwbaarheid en kracht van hun x86-producten. Analisten plaatsen nu steeds meer vraagtekens bij de opmars van standaard x86-systemen naar de bovenkant van de markt, die grotendeels in handen is van leveranciers van bedrijfseigen Unix-systemen en mainframes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-01T00:00:00.000Z Redactie Computable