Einde traditionele IT-afdeling in zicht

De ontwikkeling van elektronische handel zet IT-afdelingen onder druk. Nu bedrijven zich gereedmaken voor de nieuwe economie, zullen de huidige automatiseringsafdelingen plaatsmaken voor multifunctionele teams, waarin ook veel ingehuurde krachten plaatsnemen.

"Traditionele IT kan de nieuwe bedrijfsmodellen niet ondersteunen", meldt analistenbureau Forrester.
Grote concerns bezinnen zich op een toekomst waarin Internet een grote rol speelt. Er gaat geen presentatie van jaarcijfers voorbij zonder dat een Internet-strategie aan de orde komt. Dit lonken naar de nieuwe economie en e-handel zet organisaties op de kop. Traditionele automatiseringsafdelingen moeten zich aanpassen.
Jacob Verschuur van Ernst & Young ICT Leadership voorziet een vergroeiing van IT en marketing binnen organisaties. "Ondernemingen zijn in de nieuwe economie gedwongen een proces te creëren waarbij verschillende partijen bij elkaar komen. De IT-manager moet dan de link leggen tussen technologie en bedrijfsvoering." Ondernemingen moeten bij elke beslissing de cio (chief information officer), de Amerikaanse benaming voor IT-managers, betrekken.
Forrester voorspelt dat automatiseringsafdelingen verdwijnen. Volgens het rapportThe death of IT gaat technologiemanagement vallen onder diverse afdelingen, binnen en buiten de organisatie. In de nieuwe omgeving komen diverse partijen samen: interne automatiseerders, en ook buitenstaanders als dienstverleners, asp's (application service provider) en consultants. Verschuur voegt toe dat zo continu vers bloed door de organisatie zal stromen. Ondernemingen moeten wel een deel van de IT-werkzaamheden in eigen hand houden, bijvoorbeeld applicatiebeheer en onderhoud.
Door deze ontwikkelingen verandert ook de rol van de IT-manager. De cio is geen technicus, eerder een marketeer, die wel de technologische implicaties doorziet. Hij geeft leiding aan technologiemanagers en businessmanagers. Vervolgens moet de IT-manager de link leggen tussen deze partijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable