Amerikanen veilen stem via Internet

Een nieuw fenomeen in de presidentsverkiezingen: Amerikanen die hun stem te koop aanbieden. Chicago mag zich sinds kort beroemen op de eerste website waar online stemmen worden verhandeld.

Blij is de stad er niet mee. Met de beroerde historie van corruptie in het achterhoofd, heeft het stadsbestuur de rechter gevraagd om de site te verbieden.
Initiatiefnemer James Baumgartner zei bij de start van de websitehttp://www.voteauction.com een paar maanden geleden dat hij niet van plan is echt een 'marktplaats' voor stemmen op te richten. Hij wilde de praktijk aan de kaak willen stellen dat verkiezingen in de VS als regel worden gewonnen door de kandidaat met het meeste geld. Maar sinds hij de site heeft verkocht aan de Oostenrijkse zakenman Hans Bernhard, lijkt de website wel degelijk echt in gebruik.
Het principe van de site is eenvoudig. Net als in Nederland kunnen stemmers iemand anders machtigen om hun stem uit te brengen. Op de website worden die machtigingen verzameld en vervolgens in de aanbieding gedaan. Tot nu toe hebben 8,313 stemmers hun machtiging te koop aangeboden, van wie er 830 uit de staat Illinois komen, waarin Chicago ligt. Volgens Baumgartner is het hoogste bod op die stemmen tot nu toe 6000 dollar, bijna 16 dollar per stem. Voor Californië, met 54 kiesmannen de belangrijkste staat voor zowel Al Gore als George Bush jr., is het bod iets hoger: bijna 18 dollar voor elk van de aangeboden 1230 stemmen. Of aanhangers van Gore of Bush op de stemmen hebben geboden, is overigens niet bekend.
Hoewel het stadsbestuur zich inmiddels heeft gewend tot het ministerie van justitie, is er nog niets concreets gebeurd. Maar of zelfs het ministerie de site kan tegenhouden, is een andere vraag. Om te beginnen is de eigenaar geen Amerikaan maar een Oostenrijker, en daarnaast is die zo slim geweest om de server in Bulgarije te stationeren. Bernhard zelf is er daarmee van overtuigd dat de Amerikaanse autoriteiten hem op geen enkele manier kunnen pakken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.