Industrie eist EU-actie tegen tekort IT'ers

Een consortium van IT-bedrijven roept de Europese Unie op om de tekorten op de arbeidsmarkt voor automatiseerders aan te pakken. De politici moeten volgens de industrie drastische maatregelen nemen, anders dreigt Europa een schade van honderden miljarden guldens op te lopen.

De oproep is afkomstig van Microsoft, British Telecom, IBM, Nokia, Philips, Siemens en Thomson. Het consortium wil dat de EU tijdens de aanstaande top, 23 en 24 maart in Lissabon, de krapte op de Europese IT-arbeidsmarkt bespreekt en maatregelen formuleert.
De nood is volgens de groep hoger dan ooit. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat de tekorten in Europa oplopen van 460 duizend IT'ers in 1998 tot 1,7 miljoen in 2003. Volgens Datamonitor leidt dit in West-Europa tot een schade van minstens 220 miljard gulden.
Het consortium eist actie van de politiek. De EU moet samenwerkingen aangaan met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, met het doel inactieven om te scholen voor een baan in de automatisering. Ook moet er een generiek stelsel van beroepsprofielen en bijbehorende certificering komen. Als maatregelen op de langere termijn stelt het consortium voor om IT een belangrijk onderdeel te laten zijn van het onderwijs. Tot slot moet de EU in Lissabon een aantal hervormingen doorvoeren om innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Er is bijvoorbeeld een wijziging van de faillissementswetgeving nodig om de gevolgen van een bankroet te beperken. Een versoepeling van het belastingstelsel moet hindernissen voor starters wegnemen.
De branche-organisaties zijn volgens Bernd Taselaar van Fenit nauw betrokken bij dit initiatief, hoewel ze niet expliciet worden genoemd. Hij vindt dat de aanpak van de Nederlandse regering als voorbeeld kan dienen. De ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en Loek Hermans van Onderwijs formeerden een taakgroep, die oplossingen aandroeg. Betrokken partijen moeten nu deze aanbevelingen uitwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-20T00:00:00.000Z Redactie Computable