Europese Unie ziet eindelijk belang ICT

De Europese Unie lijkt in te zien dat ICT een van de belangrijkste thema's voor de komende jaren moet zijn. Het onderwerp speelde in ieder geval een voorname rol tijdens de Europese top die de afgelopen dagen in Lissabon plaatsvond.

"Er is zeker sprake van bewustzijn van het belang", zegt minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken. Volgens haar zijn de Europese regeringsleiders behoorlijk geschrokken van de resultaten van het onderzoek dat Booz Allen & Hamilton deed in opdracht van haar ministerie. Deze studie maakt duidelijk dat de ICT-markt in Europa minder snel groeit dan de Amerikaanse, waardoor de achterstand op de Verenigde Staten toeneemt.
Niet voor niets stond de ontwikkeling van ICT centraal bij het overleg dat premier Wim Kok vorige week voerde met zijn Britse collega Tony Blair.
De Europese problematiek was de afgelopen twee dagen ook onderwerp van gesprek in Lissabon. In een speciale bijdrage aan deze bijeenkomst stelt de Europese Commissie vast dat de economie van het continent veel dynamischer moet worden. De markten zijn te gefragmenteerd, onvoldoende bedrijven groeien uit tot een wereldsucces, de ondernemingsgeest is gebrekkig en er bestaan teveel belemmeringen op de Europese kapitaalmarkt, waardoor er te weinig risicokapitaal loskomt. "Deze remmen op onze economische dynamiek moeten verdwijnen", zo staat in het document te lezen.
Vooraf maakte Jorritsma duidelijk te hopen op "moedige beslissingen". Zij ziet een duidelijke rol voor de Europese Unie (EU) weggelegd bij de bestrijding van de tekorten aan automatiseerders op de arbeidsmarkt. "Met name de mobiliteit van werknemers moet omhoog. Hiertoe dienen belemmeringen tussen de lidstaten te verdwijnen, zoals bijvoorbeeld de verschillen in pensioenregelingen", laat zij desgevraagd weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-24T00:00:00.000Z Redactie Computable