Intel zet in op flash-geheugen van polymeren

Een laboratorium in het Zweedse Linkoping is druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw soort data-geheugen, gebaseerd op een dunne polymeerfilm. Het werk heeft de aandacht getrokken van processorfabrikant Intel, dat inmiddels een belang van 6 procent heeft genomen in het Zweedse bedrijf.

Intel ziet vooral veel mogelijkheden voor de toepassing in mobiele apparaatjes, die dankzij de polymeerfilm straks kunnen beschikken over een gigantisch veel groter flash-geheugen, terwijl daar maar weinig energieverbruik tegenover staat.
Een flash-geheugen is een semi-permanent halfgeleidergeheugen dat een beperkt aantal keren met een spanningstoot ('flash') te wissen en opnieuw te beschreven is. De opgeslagen gegevens blijven bewaard als de spanning wegvalt. Het voordeel van polymeerfilm is dat de data jarenlang intact blijven, zonder enige toevoer van elektriciteit.
Intel heeft een aantal van zijn ingenieurs naar Zweden gestuurd om te helpen met de ontwikkeling van de polymeerfilm. Het bedrijf doet nogal geheimzinnig over het onderzoek, bang als het is dat concurrenten aan de haal gaan met de bevindingen. Intel is één van de grootste producenten van flash-geheugens ter wereld. Volgens de huidige productiemethoden en met de tot nog toe gebruikte materialen is dat flash-geheugen vrij kostbaar. In met name mobiele apparaten is het echter ook vrijwel onmisbaar. Een goedkoop alternatief, wat de polymeerfilm lijkt te worden, zal Intel een enorme voorsprong geven op deze markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-10T00:00:00.000Z Redactie Computable