CA steekt nek uit met Japans b2b-portaal

Computer Associates vormt met het Japanse handelshuis Nissho Iwai de joint venture Cynomix. Doel is de commercie van de Japanners voortaan via Internet te laten verlopen. Beide bedrijven stoppen elk twee miljoen dollar startkapitaal in Cynomix.

CA-directeur Charles Wang maakt het nieuws bekend op CA World 2000 in New Orleans. Hij claimt dat het b2b-portaal (business-to-business) van Cynomix meer is dan een elektronische marktplaats. Het bedrijf zorgt ook voor logistiek, financiering, verzekeringen, onderzoek naar kredietwaardigheid, kortom, alles waar een handelshuis mee te maken heeft. Dat gebeurt nu allemaal handmatig. "CA levert de technologie, met Jasmine ii als het platform voor e-zakendoen, Unicenter TNG voor het beheer en e-Trust om alles veilig af te handelen. Nissho Iwai brengt zijn meer dan honderd jaar handelskennis in."
Dat geeft meteen het verschil met Mysap.com van SAP aan, aldus Toby Weiss, CA's senior vice president field services group in Tokio. Wij zorgen voor de complete keten en voor alles dat bij handel komt kijken, en niet alleen voor een ontmoetingsplaats.
Nissho Iwai had ook gewoon CA's producten kunnen kopen, en zijn doen en laten op die manier kunnen automatiseren. Weiss vertelt dat het project niet alleen in het begin veel technologische kennis vereist, maar ook gaandeweg. Bovendien is het feit dat CA in een joint venture stapt een signaal dat de softwareleverancier in het project gelooft. Het concern deelt in de risico's - maar ook in de winst, haast Weiss zich te zeggen.
Handelspartners moeten zich technologisch aanpassen om aan te sluiten op Cynomix. Weiss: "Wij geloven in XML als standaard voor document-uitwisseling. Bedrijven die al e-bewust zijn en met XML werken, kunnen naadloos aansluiten op de Jasmine ii-omgeving. Andere kunnen onze producten uit de Interbix-divisie gebruiken om aan te sluiten."
CA gaat opvallend veel samenwerkingsverbanden aan in Azië. Niet alleen omdat Wang zelf van oorsprong Chinees is, hoewel dat meespeelt, aldus Weiss. "De Chinese en Japanse markten groeien sterk. Bovendien lopen ze achter op het vlak van e-handel. Die willen ze in één keer omzetten in een voorsprong. Misschien dat ze daarom nu voorlopen met portaal-strategieën en asp-modellen."
Nissho Iwai heeft belangen in handel, financiering en investeringen. Het telt 35 duizend medewerkers, is actief in Japan (hoofdkantoor), de VS en Europa met meer dan 170 kantoren, en heeft een jaaromzet van zeventig miljard dollar. Het handelt in machines, auto's, metalen, consumentengoederen, chemicaliën, olie en gas, en voedsel.
CA steekt met deze overeenkomst zijn nek uit, vooral om ervaring op te doen met handel in de virtuele wereld. Dergelijke kennis kan de eigen software ten goede komen en geeft voedsel aan volgende joint ventures. Volgens Weiss ligt de e-handelswereld aan CA's voeten. IDC heeft becijferd dat die wereld in 2004 2,7 biljoen dollar waard is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-12T00:00:00.000Z Redactie Computable