Compaq lijstaanvoerder Linux-servers

De aandelenkoersen mogen dan onder druk staan, toch noemt marktonderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) de markt voor Linux-servers 'red hot'.

In het vierde kwartaal van 1999 is het aantal wereldwijd verkochte servers dat onder dit besturingssysteem draait, met 166 procent gestegen ten opzichte van dezelfde drie maanden een jaar eerder.
Het totaal aantal Linux-servers kwam uit op 72.422.
Dat blijkt uit IDC's zogenaamde 'Worldwide Quarterly Server Tracker'.
Compaq ligt volgens dit kwartaalonderzoek op kop. Het bedrijf kende in de markt voor nieuw verkochte Linux-servers een marktaandeel van 25 procent. Dat komt overeen met ruim 18.000 geleverde servers. Op de tweede plaats staat IBM met 7000 verkochte systemen en een marktaandeel van 10 procent. Hewlett-Packard doet het ook goed. Met ruim 5400 verkochte systemen staat deze pc-leverancier op de derde plaats, met een aandeel in de markt van 7 procent. Dat is precies evenveel als Dell. De laatste plaats in de top vijf is weggelegd voor Fujitsu Siemens. Deze firma verkocht 2286 Linux-servers, hetgeen overeenkwam met een marktaandeel van 3 procent.
Uit het onderzoek blijkt dat de markt voor dit type systemen behoorlijk versnipperd is. Van de in totaal 72.000 Linux-systemen werd iets minder dan de helft (48 procent ofwel bijna 34.500 servers) verkocht door een grote groep 'overigen'.
Een onderzoek van IDC onder tweehonderd gebruikers van Linux-servers, heeft eveneens interessante resultaten opgeleverd. De grote meerderheid van de gebruikersorganisaties verklaarde dat hun onder Linux draaiende systemen een zeer hoge beschikbaarheid kennen: minstens 99,9999 procent. De servers worden vooral gebruikt voor webapplicaties zoals het 'hosten' van applicaties, voor proxy- en caching-diensten en als email servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable