Lynx krijgt bonus voor entree in Linux-markt

De een moet zich naar binnen vechten in de Linux-markt, de ander krijgt juist een premie toegekend als het met het Linux-gaat werken.

Dat laatste overkwam Lynx Real-Time Systems. De relatief onbekende aanbieder van realtime besturingssystemen ontvangt van investeerders als Motorola en Turbo Linux een bedrag van 20 tot 30 miljoen dollar als het de eigen realtime expertise in dienst van de Linux-markt wil stellen.
Het in San Jose, Californië gevestigde bedrijf voert momenteel een besturingssysteem - LynxOS geheten - dat vooral de weg weet te vinden naar ingebedde toepassingen als routers, mobiele Internet-apparatuur en bijvoorbeeld telefoonsystemen. Bij de fabrikanten van dit soort apparatuur groeit echter de belangstelling voor een min of meer standaardplatform zoals Linux, met de dag.
Lynx beschikt al over een eigen Linux-distributie. Deze zogeheten 'Blue Cat'-variant zal met behulp van de met de nu geïnvesteerde bedragen flink onder handen worden genomen. De variant wordt daarmee functioneel gelijkwaardig aan LynxOS en is dus in principe uitwisselbaar met dit realtime besturingssysteem. Een tweede doel waarvoor de beschikbaar komende fondsen gebruikt zullen worden, is het herpositioneren van de firma als Linux-aanbieder. De vermoedelijke nieuwe naam wordt Lynux Works.
De investering van Motorola is een vervolg op eerdere bedragen die het concern in Lynx heeft gestoken. Naar verluidt beschikt Motorola al over een belang van 10 procent in Lynx. Het gebruikt de programmatuur van dit bedrijf in een aantal telecom-servers. De achtergrond van de investering van Turbo Linux is minder duidelijk. Het bedrijf wil hierover geen nadere mededelingen doen. Wel is duidelijk dat Turbo Linux doet zelf ook onderzoek naar ingebedde toepassingen van Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable