Japan beperkt export van Playstation2

De Japanse regering heeft de export van Sony's nieuwste spelcomputer Playstation2 beperkt. De geavanceerde snufjes in de PS2 maken de spelcomputer geschikt voor militaire doeleinden.

De console en geheugenkaart zijn door de Japanse overheid bestempeld als 'producten voor algemeen gebruik verbonden aan conventionele wapens'. Ze bevatten componenten die te gebruiken zijn voor raketgeleidingssystemen. Zo maakt de snelle verwerking van grafische gegevens de PS2 bij uitstek geschikt voor Tomahawk-raketten.
Als gevolg van de beslissing moet bij de export van twee of meer PS2's het Japanse ministerie van handel toestemming geven. PS2 is de eerste spelcomputer waarvan de export beperkt wordt. Japan maakt zich in toenemende mate zorgen over technologische ontwikkelingen, waardoor apparaten bestemd voor persoonlijk gebruik geschikt worden voor militaire toepassingen.
Sony reageerde teleurgesteld. We hebben gemengde gevoelens. Ons streven een spelcomputer van de hoogste kwaliteit te maken, heeft tot wettelijke beperkingen geleid, zei een Sony woordvoerder tegen de Japanse krant Asahi Shimbum. Playstation2 moet de komende vijf jaar de concurrentie aankunnen.
Gelet op de technologische ontwikkelingen konden we het ons niet permitteren om een compromis te sluiten. De exportbeperking is de recentste tegenslag in een reeks van problemen. Eerder werd bekend dat met de PS2 illegaal van DVD naar video gekopieerd kan worden en dat de spelcomputer lak heeft aan de DVD-regiobeperkingen. Door een defect aan de I/O-interface van de geheugenkaarten viel de verkoop tegen bij de Japanse realease. Tijdens de eerste drie dagen gingen 'slechts' 720 duizend consoles over de toonbank. Sony rekende op één miljoen. In de hele eerste maand verkocht Sony 1,4 miljoen PS2's. Bovendien was er al snel een groot gebrek aan geheugenkaarten.
Sony heeft de Europese en Amerikaanse introductie van de PS2 voor de herfst van dit jaar gepland. De Playstation2 is uitgerust met een DVD-speler, Firewire (Ieee 1349) en toegang tot Internet. In Amerika verschijnt de PS2 met een harddisk van 8 GB en modem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-19T00:00:00.000Z Redactie Computable