Sun zet Majc in voor grafische strijd voeren

Sun Microsystems zet het eerste product met zijn multimedia Java-processor Majc (Microprocessor Architecture for Java Computing) in op het gebied van zware beeldbewerking. De nieuwe Expert 3D-videokaart moet voor Sun terrein veroveren op de markt voor grafische Unix-werkstations.

Daarbij heeft de producent het vooral gemunt op concurrent Hewlett-Packard en grafisch expert SGI, het voormalige Silicon Graphics.
De in augustus aangekondigde Majc-chip (spreek uit: magic) is specifiek ontworpen voor het afhandelen van multimedia-datastromen, zoals beeld, geluid en spraakherkenning. Dankzij deze processor kan de 3D-kaart 3,2 gigaflops (miljardfloating point operations per second) uitvoeren. De nu onthulde eerste uitvoering kan driedimensionale beelden met een snelheid van zes miljoen beelddriehoeken (triangles) per seconde uitrekenen.
Concurrerende fabrikanten van grafische werkstations zeggen zich geen zorgen te maken. Zij menen dat het beloofde prestatieniveau van de Expert-kaart enerzijds niet afdoende is voor echt zware grafische ontwerp-applicaties, maar anderzijds te duur is voor de massamarkt waar Sun op zegt te mikken. De Majc-videokaart zal ongeveer 3500 dollar kosten.
De leverancier wil zijn Majc-processor, waarvan de eerste productie-exemplaren nu uit fabrieken van IBM rollen, inzetten voor meer soorten multimedia-hardware. De ambitieuze toekomstplannen omvatten onder meer toepassingen in toegewijde servers en netwerkapparatuur die bijvoorbeeld videobeelden doorsturen of afspelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-09T00:00:00.000Z Redactie Computable