Microsoft wint terrein in relatiebestanden

Oracle en IBM zijn de belangrijkste partijen op de softwaremarkt voor databanken. In 1999 behaalden zij een nagenoeg gelijk marktaandeel. De druk van Microsoft groeit echter. Dit stelt onderzoeksbureau Dataquest in een rapport over de markt voor relationele databanken.

De analisten verwachten veel van Microsofts SQL Server 2000, dat binnenkort op de markt komt. Het bedrijf zou hiermee de achterstand op de twee databankreuzen kunnen verkleinen of mogelijk zelfs dichten.
De markt in zijn geheel zal ook dit jaar fors groeien, aldus Dataquest in zijnOverview of the worldwide dbms market statistics 1999. Nieuwe Internet-applicaties en een stijgende vraag naar zakelijke applicaties zijn daar verantwoordelijk voor. In het afgelopen jaar groeide de markt voor programmatuur voor databanken met 18 procent tot bijna acht miljard dollar. De angst dat het millennium-probleem de verkoop zou dwarsbomen, is daarmee niet uitgekomen. De verkoop van programmatuur voor databanken is daarmee grotere dan de wereldwijde verkopen aan software voor Internet-toepassingen, aldus Dataquest.
Grootste groeier was ook afgelopen jaar al Microsoft. Dat zag zijn marktaandeel met 2,4 procent stijgen tot 13,1 procent. Oracle boekte een progressie van 0,4 procent tot een marktaandeel van 31,1 procent, IBM moest met 0,1 procent terug naar 29,9 procent.
Volgens Dataquest boekte Oracle 19 procent van zijn omzet uit nieuwe licenties. De positionering van het bedrijf als aanspreekpunt voor bedrijven die op zoek zijn naar zowel erp-software (enterprise resource planning) als crm-programmatuur (customer relationship management) droeg volgens de analisten bij aan de groei van Oracle. Jeremy Burton van Oracle stelt in een reactie dat zijn bedrijf zich meer gericht heeft op ontwikkelaars in plaats van IT-managers. "We hebben veel geïnvesteerd en onze software gegeven aan ontwikkelaars. Deze kunnen de aankopen van hun bazen beïnvloeden", aldus Burton. Oracle is vol vertrouwen dat het het afkalvende marktaandeel van IBM naar zich toe kan trekken. "Als het klantenbestand voor mainframes van IBM afbrokkelt, pakken wij de grote kruimels op", aldus Burton.
Dataquest stelt dat Oracle er in geslaagd is de dreiging van Microsoft in de duurste marktsegmenten af te wenden. Microsoft zal echter fors groeien; de inkomsten uit het NT-platform zullen in 2004 praktisch net zo groot zijn als die uit Unix: rond de 12,7 miljard dollar. Volgens Dataquest kan alleen de antitrustzaak tegen Microsoft nog roet in het eten gooien voor wat betreft een succesvolle bundeling van SQL-server en Backoffice. "Oracle zal meester zijn over het hoge marktsegment, maar Microsoft zal voortdurend zijn producten verbeteren. SQL Server 2000 zal gebruikers aantrekken", aldus de Dataquest-onderzoekers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-08T00:00:00.000Z Redactie Computable