IBM valt Sun frontaal aan op Unix-markt

IBM begeeft zich nadrukkelijker in de markt voor Unix-systemen en mikt daarbij vooral op Sun. Die leverancier van Unix-servers profiteert behoorlijk van de populariteit van Internet en de daardoor groeiende behoefte aan zware servers. IBM wil Sun passeren en lanceerde daarvoor afgelopen week nieuwe midrange-modellen.

IBM boert goed bij het hoge prestatieniveau van zijn krachtige S80-machine, codenaam Condor. De S80 is momenteel het zwaarste model in IBM's Unix-reeks. Die serie kreeg vorige week de reeds beloofde versterking middels lichtere uitvoeringen van de S80, de midrange-machines F80, H80 en M80.
Volgens Michel Teyssedre, wereldwijd marketingdirecteur voor de RS/6000-divisie, wil IBM hiermee Sun 'afmaken'. "We kloppen Sun al met de S80 aan de bovenkant van de markt. Nu gaan we datzelfde doen op het middenbereik. De drie nieuwe 80-modellen zijn uitgerust met kopertechnologie en halen daardoor beduidend hogere prestatieniveaus. Bovendien voorzien we onze Unix-machines van mainframe-eigenschappen voor bijvoorbeeld het dynamisch overschakelen naar andere processoren en het vervangen van onderdelen."
Teyssedre maakt zich geen zorgen over Suns aanstaande, langverwachte servers met de derde generatie van de Ultrasparc-processor. "Sun-president Scott McNealy beloofde die systemen al voor eind 1998. Ze hebben nu dus bijna drie jaar vertraging." De Ultrasparc-producent ontkent dat sprake is van vertraging door technische problemen. De krachtige nieuwe Solaris-machines moeten in juli hun debuut maken.
De berichten over uitstel gaan echter nog steeds rond. IBM speelt daar op in met de nu gestarte frontale aanval. Sun merkt echter op dat zijn financiële resultaten geenszins te lijden hebben van het 'zogenaamde uitstel' van zijn Ultrasparc III. Wanneer de servers met die nieuwe generatie Risc-processor er eenmaal zijn, zal IBM toch wat moeten inbinden.
Teyssedre ontkent dit. Hij zegt dat de 80-machines in oktober dit jaar verbeterde clusteringsmogelijkheden krijgen. Verder wil hij die RS-6000-servers over ongeveer een jaar voorzien van nieuwe Power-PC Risc-processoren, wat het prestatieniveau met 25 tot 40 procent verbetert. Ook koestert IBM plannen voor een 'flexibele server', die de eigen Unix-variant AIX, het afgeleide Monterey Unix en Windows NT kan draaien. Die machine bevat dan zowel Power-PC- als Intel-processoren. De huidige nieuwe 80-modellen zijn te gebruiken als onderdeel voor die toekomstige hybride servers, aldus Teysserdre.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-15T00:00:00.000Z Redactie Computable