Microsoft stelt zelf maatregelen voor

Microsoft stelt morgen maatregelen voor die volgens het bedrijf zelf moeten worden genomen in de antitrust-zaak. Hoewel het concern volhoudt dat het onschuldig is, is het gezien het proces verplicht om zelf met maatregelen te komen.

NieuwsdienstComputergram meldt dat Microsoft zal voorstellen om andere software-producenten toegang te geven tot delen van de Windows-broncode en om een versie van het besturingssysteem Windows te ontwikkelen waarin de Microsoft-browser uit is te schakelen.
Dit laatste onderdeel van het voorstel betreft de kern van de aanklacht: Microsoft zou oneigenlijke middelen gebruiken in de concurrentie tegen Netscape. Door zijn browser Internet Explorer gebundeld met zijn besturingssysteem te verkopen, wist Microsoft concurrenten uit de markt te drukken. Het uitschakelen van de browser in Windows geeft PC-fabrikanten de mogelijkheid om browsers van andere leveranciers te installeren. Microsoft blijft hiermee op het standpunt staan dat de browser een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van het besturingssysteem.
Microsoft stelt voor om technische informatie over nieuwe versies van zijn besturingssysteem toegankelijk te maken voor andere software-producenten. Daarnaast wil het concern zijn concurrenten meer lucht geven door PC-fabrikanten toe te staan kleine aanpassingen aan te brengen in het uiterlijk van Windows. Dan zouden ze bijvoorbeeld producten van concurrenten kunnen aanprijzen. Onlangs stond het concern fabrikanten toe om het openingsscherm van Windows te veranderden door een aanpassing van de contracten.
De tactiek van Microsoft is erop gericht om zoveel mogelijk tijd te rekken. De onderneming heeft meer tijd gevraagd om de door de tegenpartij voorgestelde opdeling van het bedrijf te bekijken. Ook is voorman Bill Gates vast van plan om de uitspraak in de antitrust-zaak via een hoger beroep aan te vechten. Een argument is dat in 1998 een rechter heeft besloten dat de toevoeging van de Internet Explorer aan Windows 95 legaal was, omdat consumenten er per saldo beter van werden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-09T00:00:00.000Z Redactie Computable