Internet niet zo toegankelijk als gedacht

Onderzoekers van Compaq, Altavista en IBM hebben een landkaart van het world wide web samengesteld, waaruit blijkt dat het wereldwijde netwerk tal van obstakels kent die het Internetverkeer tussen regio's bemoeilijken, zo niet onmogelijk maken.

De resultaten staan haaks op eerdere kleinschalige onderzoeken, waaruit bleek dat de verbindingen tussen de diverse sites optimaal zijn.
Het recente onderzoek heeft plaatsgevonden onder 600 miljoen Internetsites. Een van de resultaten is dat grote hoeveelheden webstekken ontoegankelijk zijn via links, de meest gebruikelijke manier om over het net te surfen. Volgens de onderzoekers zullen de resultaten worden gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de snelheid van het Internetverkeer te vergroten. De vorsers onderscheidden wereldwijd vier afzonderlijke regio's die gezamenlijk 90 procent van het wereldwijde netwerk vertegenwoordigen. De rest is in meer of mindere mate volledig van deze regio's afgesloten.
De speurders hebben hun bevindingen vergeleken met een vlinderdas, waarbij de 'knoop' de Internetsites herbergt die het best met elkaar zijn verbonden. Deze kern vertegenwoordigd eenderde van alle websites. Het ene uiteinde van de vlinderdas bevat volgens de onderzoekers de zogeheten 'oorsprong'-pagina's. Gebruikers kunnen van hieruit wel de kern bereiken, maar kunnen zelf via de kernpagina's niet bereikt worden. Het andere uiteinde van de vlinderdas bestaat uit de zogeheten 'eind'-pagina's. Deze kunnen wel vanuit de kern worden bereikt, maar geen verbinding maken met de kern. De laatste regio bevat de 'ontkoppelde' pagina's, die onbereikbaar zijn vanuit de kern en ook geen verbinding met de kern kunnen maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable