Telefónica in zee met Lycos en Bertelsmann

Terra Networks, de Internetpoot van het Spaanse telecommunicatieconcern Telefónica, neemt het Amerikaanse Internet-portaal Lycos over. Met de overname is een bedrag gemoeid van ruim twaalf miljard dollar.

Door de samenvoeging van Terra en Lycos ontstaat een nieuw, wereldwijd opererend Internetbedrijf dat nauw gaat samenwerken met het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann.
Dit is het -toch nog verrassende- resultaat van besprekingen tussen Telefónica-baas Juan Villalonga, Lycos-ceo Bob Davis en Thomas Middelhoff, de bestuursvoorzitter van Bertelsmann. Gisteren leek het er nog op dat Terra en Lycos 'slechts' zouden besluiten tot intensieve samenwerking. Het is het zoveelste voorbeeld van een samenvoeging van grote spelers uit de 'oude' en de 'nieuwe' economie. Deze trend werd vorig jaar gezet door Time Warner en America Online. Het is echter voor het eerst dat een groot Amerikaans Internetbedrijf wordt overgenomen door een Europese Internet-aanbieder.
Terra krijgt door de overeenkomst eindelijk vaste voet op de Noord-Amerikaanse markt, met zijn snelgroeiende Spaanstalige bevolking. En dankzij de overeenkomst kan Bertelsmann straks boeken van John Grisham via Lycos online verkopen in de Verenigde Staten of downloadbare muziek van Santana aanbieden via Telefónica-Wap-telefoons in Europa of Terra-portalen in Brazilië. De twee Europese partners tekenen een overeenkomst waardoor Bertelsmann zich voor een miljard dollar vijf jaar lang de 'voorkeursaanbieder van content' mag noemen bij het nieuwe multinationale Internetbedrijf. Daarnaast opent Bertelsmanns Internetwinkelhttp://Bol.com ook een 'filiaal' in Zuid-Amerika, waarvan Telefónica 25 procent van de aandelen zal bezitten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-16T00:00:00.000Z Redactie Computable