Duitse werving Indiase IT'ers fiasco

De Duitse poging om het tekort aan ict'ers op te vangen door twintigduizend Indiase softwarespecialisten naar Duitsland te halen, is tot nu toe een fiasco. Slecht 160 Indiërs hebben interesse getoond in het in eigen land omstreden plan van de Duitse bondskanselier Schröder om Indiërs voor vijf jaar naar Duitsland te halen.

Indiase computerwizards beproeven hun geluk liever in de VS dan in Duitsland, verklaarde gisteren de zelf bij het Duitse Siemens werkzame Indiase computerspecialiste Kamalika Sen.
Schröders plan werd ingegeven door het feit dat de Duitse ict-sector nu al 75 duizend mensen zoekt, en dat tekort elk jaar met dertigduizend tot veertigduizend toeneemt. Wil Duitsland door een gebrek aan deskundige mensen niet de boot missen, dan moeten we buiten de gebaande paden durven te gaan, zo redeneerde de bondskanselier.
Zijn idee viel echter niet echt in vruchtbare aarde. Een vooraanstaande CDU'er in het industriële hart Noordrijn-Westfalen, Jürgen Ruttgers verwoordde veel onlustgevoelens me zijn slogan 'Kinder staat Inder', kinderen in plaats van Indiërs. Daarmee wilde hij aangeven dat Duitsland meer moet investeren in ict-opleidingen om het tekort aan softwarespecialisten op te vullen. Sen vindt die reactie even onzinnig als ontmoedigend. Onzinnig omdat het minstens vijf jaar duurt voordat een intensivering van ict-scholing meer inzetbare werknemers oplevert, en ontmoedigend omdat dergelijke reacties Indiërs al bij voorbaat het gevoel geven niet welkom te zijn.
In de Duitse kranten hebben de afgelopen weken Indiërs nog meer verklaringen gegeven waarom ze niet naar Duitsland willen komen. In de VS kunnen ze aanzienlijk meer verdienen en zijn de belastingtarieven stukken langer. Verder gelden de speciale visa maar voor vijf jaar, en bieden ze nauwelijks uitzicht op een permanente vestiging in Duitsland. Tot slot wordt het erg moeilijk gemaakt om gezinsleden mee te nemen.
Als op 1 augustus de eerste 'gastarbeiders' kunnen komen, zullen er meer 'buren' dan 'verre vrienden' komen. Van de in totaal duizend aanmeldingen tot nu toe komen er slechts 160 uit India. Uit het toch niet om zijn whizzkids bekendstaande Bulgarije kwamen tweehonderd aanmeldingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.