Compaq overweegt vrijgave broncode TRU64

In navolging van vele andere Unix-uitbaters, overweegt computergigant Compaq gedeelten van de broncode van Tru64, Compaqs 64-bit versie van het Unix besturingssysteem, vrij te geven. Deze 'open-source' strategie moet Compaq een betere greep geven op de markt van high-end 64-bit platforms. Eerder al gaven SGI, IBM en Sun Microsystems hun Unix-code vrij.

Hoewel er nog weinig details bekend zijn over de voorgenomen stap, zeggen bronnen binnen het bedrijf dat Compaq alleen specifieke delen van het besturingssysteem openstelt. Het bedrijf wil als eerste het geïntegreerde 'Distributed Lock Manager' vrijgeven. Later volgen het bestandssysteem 'Advances File System' en het component 'Logical Volume Manager'.
Tru64, door Compaq in 1998 verworven als onderdeel van de overname van Digital Equipment, wordt net als Linux optioneel bijgeleverd op Compaqs Alpha servers. Uiteindelijk moet Tru64 ook beschikbaar zijn voor de NonStop Himalaya-lijn. Die zal binnenkort van MIPS processoren overstappen op de Alpha chip. Tru64 is de laatste jaren gestaag in populariteit gegroeid en is volgens Compaq-kenner Terry Shannon "gewoon de beste Unix op de planeet."
Het voordeel van een open source Tru64 is dat buitenstaanders verbeteringen aan het systeem kunnen aanbrengen. Compaq verwacht dat met deze openstelling het besturingssysteem sneller verbeterd wordt en een grotere klantenkring zal aanspreken. Nadeel voor Compaq is dat het niet alle voordelen voor zichzelf kan reserveren. Derden kunnen met hun aanpassingen een deel van de koek opeisen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-05T00:00:00.000Z Redactie Computable