EC wacht uitkomst rechtszaak MS af

Wat zijn de gevolgen voor onderzoek van de Europese Commissie nu de Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat het bedrijf moet worden opgesplitst? Dat is onduidelijk. De Europese concurrentiecommissaris Mario Monti heeft het Amerikaanse ministerie van justitie gefeliciteerd met de voorlopige uitkomst van de rechtszaak.

Volgens Monti heeft het besluit zeker gevolgen voor het Europese onderzoek tegen de softwaregigant. Hij wil echter de afloop van de rechtszaak afwachten.
Monti deed zijn uitspraken naar aanleiding van het bericht dat Microsoft in hoger beroep wilde gaan tegen het vonnis van de rechter. Toen was nog niet bekend dat het Amerikaanse ministerie van justitie, de aanklager, buiten de rechter om een schikking zou willen treffen met Microsoft. Dit berichten de Financial Times en Financieel Dagblad vrijdag.
De Europese Commissie is begin dit jaar een onderzoek begonnen naar mogelijk misbruik door Microsoft van diens dominante marktpositie. Concurrenten van Microsoft en eindgebruikers van diens Windows-programma's klagen al langer over 'dwang' voor kleine en middelgrote bedrijven om Windows-software voor hun servers te gebruiken.
Aanleiding voor het onderzoek was de introductie van het besturingssysteem Windows 2000. Klanten zijn bijna verplicht Windows 2000 te kopen omdat Microsoft software voor supercomputers ('servers') en e-handel heeft geïntegreerd in zijn nieuwe pakket. De computernetwerken binnen bedrijven zouden daardoor niet of nauwelijks kunnen draaien op software van concurrenten. In Windows 2000 zitten de programma's Windows 2000 Professional en Windows 2000 Server die zich richten op bedrijven met computernetwerken. Microsoft wil zich met de nieuwe software begeven op de markt voor servers, die door het toenemende Internet-gebruik belangrijker worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.