Sap maakt overstap van R/3 naar Mysap.com

R/3 uit, Mysap.com in. Dat is in een paar woorden de nieuwe strategie van Sap, zoals gisteren verwoord door Hasso Plattner. Hij sprak tot de elfduizend deelnemers van de Sapphire-conferentie, die het Duitse bedrijf in Las Vegas georganiseerd heeft.

Aanleiding voor de radicale omslag lijkt een overeenkomst die Sap is aangegaan met Nestlé. Samen willen de twee concerns een portaal opzetten. De opdracht is voor Plattner eens te meer reden te rekenen op een groot succes voor Mysap. "Van de verkoop volgend jaar zal 80 procent bestaan uit Mysap", aldus de adjunct bestuursvoorzitter. Mysap is het online-product van Sap. R/3 is tot dusver het kernproduct van de erp-maker (enterprise resource planning).
Uiteraard haastte Plattner zich zijn gehoor te verzekeren dat de overgang van R/3 naar Mysap geleidelijk zal gaan, dat het bedrijf zal waken voor verstoring van processen, en dat de service en ondersteuning voor R/3 zal blijven bestaan. Maar Mysap heeft volgens hem de toekomst. "In de komende drie jaar zal 75 procent van jullie Mysap.com hebben overgenomen", aldus Plattner.
De aankondigingen van de topman komen kort na de bekendmaking van een reorganisatie bij het bedrijf. De software-ontwikkeling wordt opgedeeld in de onderdelen Nieuwe ontwikkeling, Onderhoud en Productondersteuning. Naar verwachting zullen de R/3-activiteiten worden ondergebracht in 'onderhoud' en 'ondersteuning', terwijl Mysap deel gaat uitmaken van de afdeling Nieuwe ontwikkeling.
Al in het lopende kwartaal zal Mysap volgens Plattner goed zijn voor eenderde van de verkochte producten. Over het hele jaar zal het de helft van de verkoop uitmaken. Welke gevolgen dat heeft voor de omzet- en winstontwikkeling van het bedrijf kon Plattner nog niet zeggen.
De overeenkomst met Nestlé is volgens hem de grootste in de historie van Sap. Het bedrijf zal computertoepassingen voor de 230 duizend Nestlé-medewerkers toegankelijk maken via Mysap.com. Met de nieuwe klant verdubbelt in één klap het aantal gebruikers van Mysap.
Volgens Plattner is Mysap aantrekkelijk voor bedrijven als Nestlé omdat het Internet-verkeer wegtrekt van kostbareback office-servers. Mysap zal volgens hem ook in een eenvoudiger versie op de markt worden gebracht. Sap probeert daarmee extra klanten te trekken. De achtergrond van Sap als leverancier van erp-systemen speelt het bedrijf volgens Plattner parten als het gaat om verbreding van het klantenbestand. "We willen af van het bestaande beeld van overontwikkelende Duitse ingenieurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-15T00:00:00.000Z Redactie Computable