Willamette moet massamarkt gaan bedienen

Het speculeren over Intels komende zevende generatie 32-bit processor Willamette is in volle gang. De chip is van groot belang voor het bedrijf, want deze architectuur zal de komende drie tot vier jaar de massamarkt moeten bedienen.

's Werelds grootste chipfabrikant staat te springen om een microprocessor die het in kloksnelheid en busbandbreedte kan opnemen tegen AMD's Athlon. Willamette zal naar verwachting eind dit jaar met een kloksnelheid van 1,4 GHz (1400 MHz) verschijnen.
In een recent rapport beweert de analist Ashok Kumar van Bancorp Piper Jaffray dat Willamette 170 vierkante millimeters siliciumoppervlak zal innemen. "Daarmee is hij 60 procent groter dan de Pentium III, wat betekent dat er minder chips uit een silicium wafer komen", schrijft Ashok. Hij voorspelt dat Intel - gezien zijn krappe fabricagecapaciteit - daardoor minder winst zal maken. Uit Azië komen er berichten dat Taiwanese PC- en moederbordfabrikanten wachten met produceren tot het tweede kwartaal van 2001, wanneer een nieuwe gekrompen versie van Willamette het licht zal zien.
 
Willamette is de eerste nieuwe 32-bit generatie sinds de Pentium Pro, die eind 1995 werd geïntroduceerd. De Pentium Pro kwam vervolgens als Pentium II (met MMX) en Pentium III (met SSE-technologie) op de markt. Het is gebruikelijk dat Intel een nieuwe generatie introduceert op een groot oppervlak. Het speelt daarmee in op toekomstige fabricagemogelijkheden: de krimpslag waarbij de chips kunnen worden verkleind en waardoor ze goedkoper worden. Evenals de Pentium en Pentium Pro zal ook Willamette pas na de eerste verkleining de massamarkt gaan bedienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.