Silent Runner diskreet op achtergrond

Raytheon Systems heeft de eerste klanten gevonden voor een nieuw beveiligingssysteem. Volgens het bedrijf hebben zes niet nader geduide Amerikaanse overheidsinstellingen de programmatuur Silent Runner in licentie genomen. Het programma is woensdag voor het eerst gepresenteerd.

De programmatuur gebruikt complexe algoritmes om niet toegestaan intern gebruik van computernetwerken op de sporen. Fraude, verboden handel en spionage door mensen binnen een bedrijf, zouden daarmee te dwarsbomen zijn. Volgens algemene schattingen komt zeventig procent van de overtredingen op computernetwerken van binnen bedrijven.
Een van de zes instellingen zou twaalf licenties van 65.000 dollar per stuk hebben aangeschaft. De eerste gebruiker heeft het systeem overigens al in november in gebruik genomen. De aanzet voor de ontwikkeling van de programmatuur kwam van een presidentieel directief uit mei 1998, waarin Clinton plannen uitwerkte om kritieke computernetwerken te beveiligen.
Raytheon geeft zelf hoog op van de 'privacy-vriendelijkheid' van het systeem. ,,Silent Runner is waarschijnlijk het minst opdringerige systeem in zijn soort'', aldus Jeff Waxman, vice-president van de divisie Information Assurance Products van Raytheon. Deze stelling wordt onderschreven door rechtenprofessor Sarah Jane Hughes, die stelt dat de technologie van Raytheon 'een veelbelovende manier lijkt om een balans te vinden in het individuele recht op privacy en de noden van het bedrijf'.
Raytheon, de op twee na grootste leverancier aan het Pentagon, verwacht in het eerste jaar dat Silent Runner op de markt is, uit het product een omzet te boeken tussen de tien en twintig miljoen dollar, aldus Hugo Poza, tweede bestuursvoorzitter van het bedrijf en algemeen manager van de Strategic Systems-divisie van het bedrijf uit de staat Massachusetts.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.