Europa onderzoekt fusie Time Warner en AOL

De Europese Commissie gaat de fusie tussen het mediaconcern Time Warner en Internet-aanbieder America Online (AOL) onderzoeken. De commissie maakt zich zorgen over de sterke positie die de combinatie krijgt op het gebied van Internet-muziek, -content en -toegang.

Het onderzoek gaat maximaal vier maanden duren. Vorige week besloot Europees commissaris Mario Monti (mededingingszaken) al hetzelfde te doen bij het samengaan tussen Time Warner en de Britse muziekuitgever EMI. De vrees bestaat dat ook zij op Internet en in muziekrechten te dominant worden.
De commissie maakt zich vooral zorgen omdat America Online ook een samenwerkingsverband heeft met het Duitse mediaconcern Bertelsmann, tevens muziekuitgever. Daardoor heeft 's werelds grootste Internet-aanbieder toegang tot een groot deel van de muziekrechten en het repertoire van artiesten in de EU-landen. Brussel sluit niet uit dat AOL door de grote muziekcatalogus technische standaarden kan opleggen voor de elektronische levering van muziek en software. Brussel kijkt ook naar betaalde inhoud op bestelling, zoals films, televisieprogramma's en financieel nieuws.
Volgens de commissie heeft AOL momenteel een marktaandeel van 40 procent in de Verenigde Staten en zou het de enige Internet-aanbieder zijn die aanwezig is in de meeste EU-landen. Het onderzoek moet uitwijzen of de sterke positie van AOL in de VS kan overslaan naar Europa.
America Online en Time Warner besloten begin dit jaar te fuseren. Het was de eerste grote krachtenbundeling tussen een bedrijf uit de 'nieuwe' en een uit de 'oude' economie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-20T00:00:00.000Z Redactie Computable