IBM verhoogt opslagcapaciteit Microdrive

IBM heeft de opslagcapaciteit van de Microdrive verhoogt naar 1 GB. Het originele product, dat vorig jaar op de markt kwam, kon 340 MB aan gegevens bevatten. Met deze verhoogde opslagcapaciteit kunnen mobiele apparaten als digitale camera's, MP3-spelers, pda's en mobiele telefoons veel meer informatie kwijt.

Op een Microdrive van 1 GB passen duizend hoge-resolutie foto's, duizend boeken van tweehonderd pagina's en bijna tien uur aan digitaal opgeslagen muziek.
IBM heeft er alles aan gedaan om het opslagmedium te laten aansluiten bij de huidige standaard. Het schijfje van vier bij vijf centimeter met een gewicht van 16 gram past in de Compact Flash Type II sleuf, een toepassing die opgenomen is in de meeste laptops van tegenwoordig. Ook zorgt de geringe omvang van het schijfje ervoor dat het op te nemen is in kleine apparaten als digitale camera's. Daarnaast is het apparaat energiezuinig. Het gebruik van de Microdrive vraagt 65 mA in standby-modus. Als hij draait gebruikt het apparaat 300 mA.
De Microdrive concurreert met flash-geheugen, dat een kleinere capaciteit kent en duurder is. De 1 GB Microdrive die in september in de winkel ligt kost 499 dollar. De prijs van 192 MB aan flash-geheugen ligt op 289 dollar, aanzienlijk hoger dan de toekomstige Microdrive. Naast het flash-geheugen zijn er ook nog geheugenstaafjes op de markt, die alleen Sony in zijn eigen apparaten gebruikt. De kansen voor de Microdrive van IBM zien er dan ook gunstig uit.
In Europa alleen al staan een dozijn hardware-fabrikanten te trappelen om de Microdrive op te nemen in hun nieuwe producten, met allerlei soorten toepassingen. Zo zal de Microdrive zijn weg vinden in een GPS-lokalisatie systeem, militaire servers voor op het slagveld, Internet-kastjes en amusementsapparatuur voor in de auto. Met al deze geplande toepassingen is het niet verbazingwekkend dat IBM grote verwachtingen heeft van de verkoop van het apparaat. Het bedrijf haalt een onderzoek aan van Semico Research, waarin een schatting uitkomt op 9,4 miljoen eenheden in 2003. Het aandeel IBM sloot gisteren ruim zes dollar hoger op 120 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-20T00:00:00.000Z Redactie Computable