Weinig standaarden in mobiele toepassingen

De prototypes van mobiele toepassingen op de PC Expo 2000 verraden dat de markt nog geen helder beeld heeft van de standaarden die in de toekomst bepalend zijn.

Dat marktleider in handcomputers Palm sterk staat met zijn besturingssysteem Palm OS blijkt uit het feit dat naast Handspring nu ook Sony dit besturingssysteem voor zijn pda (personal digital assistant) heeft gekozen. Sony's apparaat is voorzien van een kleurenscherm en beschikt over een kalender met adresboek-functie. De memorystick van 64 Mb die het apparaat aan boord heeft, krijgt volgend jaar maart een tot 128 Mb-opvolger, en het jaar erop een 256 Mb variant. De geheugen-stick ondersteunt uitwisseling van foto- en muziekbestanden van Sony's digitale camera's en MP3-spelers. Het apparaat krijgt geen draadloze Internet-toegang, maar wel een camera.
Veel fabrikanten springen in op de vraag om mobiele apparaten beter en sneller te laten communiceren met Internet of bedrijfsnetwerken. Het grote probleem is het ontbreken van een standaard voor draadloze toegang. Motorola heeft Bluetooth-technologie ingebouwd in zijn mobiele telefoons, zodat de telefoon draadloos kan communiceren met het bedrijfsnetwerk over een korte afstand. Ook Palm en Handspring komen met een oplossing voor draadloze netwerktoegang door modems uit te brengen die via een uitbreidingskaart aan het apparaat te koppelen zijn.
Alle fabrikanten gebruiken hun eigen uitbreidingskaarten, zodat uitbreidingen niet uitwisselbaar zijn. Palm introduceerde op de jaarlijkse PC Expo in New York vorige week een uitbreidingskaart ontwikkeld door Sandisk, Toshiba en Matsushita, die alleen voor de Palm is te gebruiken. De SD-sleuf (secure digital) moet het mogelijk maken om allerlei apparaten aan de Palm te koppelen.
Handspring, opgericht door de ontwerpers van de Palm, heeft al langer een eigen uitbreidingskaart, de Springboard, aangebracht op zijn Visor. Op het apparaat zijn nu al GPS-systemen, draadloze apparatuur en andere apparaten aan te sluiten. Sony, die zich met de Memory-stick richt op dezelfde groep mobiele apparaten, zoals camcorders en digitale camera's, is buiten het consortium van negentig leden gehouden dat de SD-technologie ontwikkeld heeft. Een standaard op dit gebied zal nog wel even op zich laten wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.