Linux haalt Windows NT nog lang niet in

Ook al verdrong Linux Novells Netware in 1999 van de tweede plaats, het 'open source' systeem heeft nog een lange weg te gaan, wil het Windows NT ooit verslaan.

Volgens onderzoek van IDC naar de markt voor server-besturingssystemen zal de toepassing van Linux tot 2004 met 28 procent per jaar groeien. Dat is 11 procent meer dan zijn concurrenten. De omzet stijgt met 23 procent per jaar, terwijl de industriebrede groei van de omzet afvlakt tot een geringe jaarlijkse groei van 1 procent. Ondanks deze indrukwekkende cijfers zal de jaarlijkse omzet aan Linux server-licenties in 2004 niet meer zijn dan 85 miljoen dollar per jaar. Belangrijke reden voor deze groei is de relatief lage kosten die aan het 'open source'-systeem verbonden zijn.
Het perspectief waarin onderzoeksbureau IDC Linux plaatst zal Microsoft aangenaam in de oren klinken. Dan Kuszntetzky, vice-president systeemsoftware bij IDC, plaatst de concurrenten in het volgende perspectief. "In termen van omzet is Linux niet meer dan een zandkorrel op het strand van een oceaan. Hoewel er een hele hype rond het 'open source'-besturingssysteem is ontstaan bedroeg de totale omzet aan Linux-serverlicenties in 1999 niet meer dan 67 miljoen dollar. Datzelfde bedrag had Microsoft al op 3 januari van hetzelfde jaar binnen."
IDC ziet de lage prijs van Linux-systemen als de belangrijkste reden voor de geringe omzet. De geringe omzetstijging over de gehele servermarkt schrijft het onderzoeksbureau op het conto van opwaarderingen. Veel licenties voor Windows 2000 zullen de komende jaren opwaarderingen betreffen van Windows NT naar 2000. Deze opwaarderingen brengen minder geld in het laatje dan nieuwe licenties.
Op het PC-terrein is de invloed van Linux nauwelijks merkbaar volgens IDC. In 1999 steeg de omzet van Microsoft tot 1,6 miljard dollar, terwijl de gehele markt voor besturingssystemen volgens IDC een omzet kende van 1,53 miljard dollar. In percentages is de marktdominantie van Microsoft ook indrukwekkend: het bedrijf nam 87 procent van alle verkochte licenties voor zijn rekening. In 2004 is dit aandeel hoogstens geslonken tot 85 procent. Misschien dat een grafische distributie van Linux hier verandering in kan brengen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.