G7-mainframes IBM naderen voltooiing

IBM's nieuwe generatie S/390-mainframes komt eind dit jaar op de markt. Daarmee ligt de ontwikkeling van die G7-machines (codenaam Freeway) op schema.

De formele lancering zal waarschijnlijk in oktober plaatsvinden, waarna de werkelijke leveringen in december op gang komen. Dit meldt online-nieuwsdienstComputerwire op basis van ingewijde bronnen.
IBM onthoudt zich van commentaar, maar heeft al wel enkele technische details vrijgegeven over de Freeway-machines. Zo vormt de vorige maand onthulde ingebedde sram-chip (static random access memory) - die functioneert op een interne kloksnelheid van maar liefst 2 GHz - de kern voor de G7 mainframe-processoren.
IBM zegt dat die processoren (codenaam Blue Flame) in zijn laboratoria reeds opereren op een kloksnelheid van 1 GHz. Het snellere sram-component functioneert als index voor het Level 1 cache van de processor. Cache-geheugen dient als buffer tussen de processor en het hoofdgeheugen.
De Freeway-mainframes kunnen maximaal zestien 64-bit Blue Flame-processors gebruiken. De overstap van de S/390-reeks naar 64-bit vergroot het adresseerbare geheugen naar 128 GB of virtueel maximaal 512 GB. De eerste uitvoeringen van de Blue Flame-processoren zijn echter niet uitgerust met koper- en soi-technologie (silicon on insulator).
IBM gebruikt die twee productieprocessen wel voor het oppeppen van zijn huidige 637 MHz G6-processors (codenaam Turbo Opera). De fabrikant heeft die verbeterde uitvoeringen reeds gedemonstreerd op een kloksnelheid van 760 MHz.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.